Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1"— Presentationens avskrift:

1 Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1

2 Vad är en central tankegång?
En central tankegång handlar om de viktigaste och gemensamma tankarna och idéerna för en grupp människor. Religion är en sak som kan påverka vad för tankar och idéer människor har om livet och döden. Försök tänka ut en central tankegång du har.

3 Hinduism & Buddhism

4 Snabbfakta om hinduismen
Inom hinduismen har flera gudar. Många berättelser i heliga böcker handlar om dessa gudar. En känd berättelse är om guden Ganesha. Hinduer tror på återfödelse. Själen återföds i en annan kropp när man dör. Vad man återföds till avgörs vilkan karma man har. Hinduismen är en religion som inte har någon grundare utan växt fram i Indien och har funnits i flera tusen år.

5 Centrala tankegångar inom hinduismen
Läs s. 1-5 i ert häfte. Börja med att enskilt svara på nedanstående frågor om centrala tankegångar inom hinduismen: Varför finns det olika gudar i hinduismen? En del hinduer pratar bara om gud. Förklara hur de kan göra det när det finns flera gudar. Vilken roll spelar gudarna för människor i vardagen? Förklara vad som menas med återfödelse och hur påverka detta hinduers sätt att leva? Jobba sedan i par och jämför era svar. Hjälp varandra att utveckla era svar. Genomgång i helklass.

6 Snabbfakta om buddhism
Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och i Japan. Buddhister tror också på återfödelse. För att slippa återfödelse, kan man bli upplyst (nå nirvana efter döden). Historien om Siddharta Gautama alias Buddha (den upplyste).

7 Centrala tankegångar inom buddhismen
Läs s i ert häfte. Börja med att enskilt svara på nedanstående frågor om centrala tankegångar inom buddhismen: Förklara varför det inte finns några gudar inom buddhismen? Varför skapas lidande enligt Buddha? Vad är målet för en buddhist? Försök med egna ord sammanfatta vad den åttafaldiga vägen handlar om. Jobba sedan i par och jämför era svar. Hjälp varandra att utveckla era svar. Genomgång i helklass.

8 Gudar Hinduism Buddhism Jämförelse Brahma, Vishnu & Shiva.
Hinduism är en polyteistisk religion, vilket betyder att hinduer har många gudar. Buddhism har inga gudar. De viktigaste gudarna är: Brahma, Vishnu & Shiva. Buddha är en helig person inom Buddhismen och många buddhister ger offergåvor till Buddhan.

9 Heliga böcker Hinduism Buddhism Veda-böckerna (sanskrit).
Tripitaka (pali). Olika delar: Rigveda Samaveda Yajurveda Atharvaveda Vinaya Sutra Abhidharma Andra heliga böcker: Upanishaderna, Bhagavadgita, Ramayana

10 Heliga platser Hinduism Buddhism Mandir (tempel). Pagoda. Stupa.
Den heliga floden Ganges. Lumbini, Nepal. Bodh Gaya, Indien.

11 Bönen Hinduism Buddhism Puja (gudstjänst). Offer. Hemma-altare.
Enligt Buddha är bön och offer meningslöst. Ändå gör buddhister det. Meditation (mantra). Yoga. Meditation.

12 Regler Hinduism Buddhism Karmas lag. Fem levnadsregler.
De fyra ädla sanningarna. Den åttafaldiga vägen. Mat-regler: Många hinduer är vegetarianer. Förbud mot nötkött. Många buddhister undviker kött och fisk. Munkar får inte äta efter kl 12. Heliga dagen: Diwali – ljusets dag. Fullmånedagen. Kläd-regler: Inga speciella regler. Munkar har en speciell dräkt.


Ladda ner ppt "Världsreligioner Centrala tankegångar & jämförelse - Del 1"

Liknande presentationer


Google-annonser