Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Systematik. Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Systematik. Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar."— Presentationens avskrift:

1 Systematik

2 Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar och inte de vrålsnygga blåmesarna?  Jo, för att de är olika arter och om de skulle para sig skulle det inte bli någon avkomma eller så kommer avkomman steril. Djur som är av samma art kan fortplanta sig under naturliga förhållanden och få fertil avkomma!

3 Häst och åsna då? Vad händer om en häst och en åsna parar sig då? Jo de få avkomma som kallas mulåsna. Men, mulåsnan är inte fertil – det betyder att de inte kan få ungar. Eftersom häst och åsna är olika arter!

4 Tax och pudel?  Bland husdjur och odlade växter kan det vara stor skillnad i utseende trots att man tillhör samma art.  Det beror på att människan har avlat fram egenskaper genom att styra vilka som får para sig.  En tax och en pudel ser rätt olika ut men kan ändå få fertil avkomma eftersom de är samma art!  Man säger att taxen och pudeln är olika hundraser.

5 Många arter blir det  Idag finns ca 1,5 miljoner olika arter beskrivna.  Av dessa är drygt 1 miljon djurarter.  Man uppskattar att det finns över 10 miljoner ännu inte upptäckta arter  Var tror ni att de finns?

6 Arterna blir färre – spelar det någon roll? Människan påverkar artantalet på jorden negativt. Man säger att den biologiska mångfalden minskar Orsaker:  Jakt  Utfiskning  Skövling av skog  Övergödning  Försurning  Torrläggning av våtmarker etc  I sverige finns en ArtDatabank där alla sveriges arter och naturtyper finns samlade.  Där finns information om vilka som riskerar att utrotas.  Arter som riskerar att utrotas hamnar på en ”rödlista”  http://www.slu.se/sv/centrumbild ningar-och- projekt/artdatabanken/naturvards uppdrag/om_rodlistan/exempelart er/

7 Calle von Linné (1707-1778) Världens kändaste svensk…..typ Carl von Linné insåg att man behövde ett bra system för att sortera olika arter i grupper och uppfann därför ett sådant system! Mycket smart! Funkar än idag! Används i hela välden! Ex Homo Sapiens Homo är släktnamnet och Homo Sapiens är artnamnet Släktet Homo hör i sin tur till familjen däggdjur

8

9 Linnés klasser

10 Överkurs för nyfikna

11


Ladda ner ppt "Systematik. Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar."

Liknande presentationer


Google-annonser