Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller."— Presentationens avskrift:

1 Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud

2 Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller en högtalare. Ljud rör sig olika fort i olika material. Ljudets hastighet i luft är 340m/s. Ljud transporteras ännu snabbare i tex vatten och metaller. Ju tätare material desto snabbare sprider sig vibrationerna.

3 Ljud låter olika Beroende på hur ljudvågorna ser ut låter ljudet olika. Antalet svängningar per sekund kallas frekvens. Enheten för frekvens är 1 hertz (1 Hz) 1 Hz = 1 svängning/sekund.

4 En hög ton har hög frekvens. En låg ton har låg frekvens. En stark ton är en kraftig svängning. En svag ton är en liten svängning. En ton är en jämn svängning. Buller är en ojämn svängning.

5 Resonans betyder medsvängning och gör att ljudet förstärks. Människans hörselområde är 20 Hz-20 000 Hz. Infraljud har låg frekvens och är ljud under hörselgränsen. Ultraljud har hög frekvens och är ljud över hörselgränsen.

6 Så hör vi 1.Ytterörat fångar upp ljudvågorna och leder in dem via hörselgången. 2.Trumhinnan börjar vibrera av ljudvågorna och vibrationerna förs vidare och förstärks av de tre hörselbenen. 3.När vibrationerna når snäckan börjar vätskan i snäckan vibrera och hörselcellerna påverkas. 4.Hörselnerven leder hörselcellernas signaler till hjärnan som tolkar signalerna som ljud.

7 Ljud kan skada Ett starkt ljud kan ge hörselskador. Tinnitus är en hörselskada som ger ett ständigt ljud i örat. Ljudnivåer över 85dB (under längre perioder) kan skada hörseln. En hörselskada beror ofta på att hörselceller i snäckan förstörs.

8 Dopplereffekt Ambulansen står stilla Det är samma avstånd mellan topparna framför sirenen och bakom. Det är samma frekvens och alltså samma ton. Ambulansen kör Det är kortare avstånd mellan topparna framför ambulansen. Alltså fler toppar på samma tid. Det betyder högre frekvens och alltså högre ton framför ambulansen.

9 Eko och ekolod När en ljudvåg träffar en hård yta studsar den tillbaka, den reflekteras. Detta kallas för eko. Ekolod – En båt sänder ut ultraljud som reflekteras mot botten. Sedan mäts hur lång tid det tar innan ljudet kommer tillbaka. På det sättet kan bottendjupet beräknas.


Ladda ner ppt "Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller."

Liknande presentationer


Google-annonser