Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1914 - 1918. Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen, post och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1914 - 1918. Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen, post och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Som."— Presentationens avskrift:

1 1914 - 1918

2 Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen, post och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Som ett led för att säkerställa freden lät sig kungasläkten i Europa gifta sig med varandra. Sömnigt lugn, fred i 40 å men…………tvister fanns

3 Frankrike förlorade rollen som det styrande landet i Europa Tyskland växer ekonomiskt och befolkningsmässigt Det blir en maktförskjutning i Europa från Frankrike till Tyskland

4 Skälet till Tysklands utveckling ekonomsikt och deras befolkningstillväxt är den enorma utveckling som industrialiseringen förde med sig. Tyskland hade stora tillgångar av stål och kol. Tyskland bygger upp en imponerande armé och en stor flotta.

5 Eftersom att Tysklands utveckling var så stor och snabb, genom industrialiseringen, så växte befolkningens tilltro till sitt land. Försköning av sitt land och en fosterlandskärlek växte fram. Tyskland borde ha ett land som speglade deras stora befolkning  större land.

6 Nationalismen var stark även i många andra länder. (Danmark och Frankrike) Frankrike var förnedrat av och rädda för Tyskland eftersom att Tyskland hade gått om dem ekonomiskt. Samt den förödmjukande förlusten 1871 Tyskarna menade att de tagit över Frankrikes roll som ledande stormakt i Europa.

7 Tillgångarna på stål började minska i Tyskland. Frankrike hade stora tillgångar på järnmalm. Frankrike vill inte sälja järnmalm till Tyskland eftersom att de var oroliga att Tyskland skulle få ännu större makt i Europa.

8 Byggde upp sin styrka genom industrialiseringen och genom kolonier. Storbritannien: Den starkaste nationen, men brydde sig mest om sina kolonier.

9 Tyskland: Främsta målsättningen var att behålla landets gränser som de var efter kriget mot Frankrike (1871) Frankrike: Var förnedrat efter att förlorat kriget mot Tyskland (1871) och för att de förlorat rollen som den ledandenationen i Europa.

10 De stora länderna i Europa bildade allianser med varandra. Syftet med allianserna var att garantera ländernas säkerhet Blir du anfallen så skyddar jag dig…Blir jag anfallen skyddar du mig…

11 Bestod av tre länder STORBRITTANIEN FRANKRIKE RYSSLAND Allianser

12 Bestod också av tre länder TYSKA IMPERIET ÖSTERRIKE UNGERN ITALIEN Allianser

13

14 Tyskland känner sig hotat av Ententen Allianser

15 MEN

16 Tyskland ville till varje pris undvika att slåss på två fronter. Om Tyskland kom i krig med någon av staterna i ententen så skulle det bli krig på minst två fronter.

17 Att snabbt besegra Frankrike. Därefter ta Ryssland.

18 Idén kom sig av tanken att Ryssland skulle behöva lång tid för att mobilisera sina styrkor. Då skulle Tyskland kunna koncentrera sig på att först besegra Frankrike och därefter möta Ryssland. Eftersom att Frankrike hade bra försvar mot tyska gränsen beslöt sig Tyskland för att ett eventuellt anfall skulle gå igenom det neutrala Belgien.

19 Spänningen växer mellan stormakterna

20 Gnistan som tände en världsbrand Skotten i Sarajevo

21 Den utlösande faktorn

22 Han blir skjuten av en Serbisk nationalist. Princip var född i Bosnien (Gavrilo Princip, men det är inte han på bilden som man trott) (Svarta handen) Den utlösande faktorn

23 Serbien har räknat med att attentatet skulle leda till krig mellan Serbien och Österrike-Ungern. Serbien visste att de skulle få stöd av Ryssland. De visste också att de skulle vinna kriget.

24

25 Det Osmanska riket hade krympt (Turkiet) Genom det hade det bildats en mängd nya stater på Balkanhalvön (Rumänien, Serbien, Grekland och Bulgarien). Många grupper hoppades på att de skulle få egna stater och kunna bryta sig loss från t.ex Ryssland eller från Österrike-Ungern.

26 Både Ryssland och Österrike-Ungern hade stora intressen i Balkan-halvön.

27 Bosnien Hercegovina hotade att bryta sig loss. Ö-U trodde att de skulle få hjälp av Serberna.

28 Ville beskydda Serberna (de hade samma religion, Ortodoxa kyrkan) Ville säkerställa en säker väg genom Bosporen (mellan Svarta havet och Medelhavet) för att trygga försäljningen av sina jordbruksvaror.

29 Ö-U vill sätta stopp för nationalisterna i Serbien. Serbien får en lista med hårda krav b.la. Att det skulle bli en rättegång som Ö-U höll i. Serbien ville undvika krig men kunde inte gå med på kraven.

30

31 Svarta veckan 28 juli Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien - Ryssland mobiliserar sin armé (RY måste hjälpa Serbien) 29 juli Tsaren försöker avbryta mobiliseringen 1 aug Tyskland förklarar krig mot Ryssland ( Tyskland måste hjälpa Ö-U) 3 aug Tyskland förklarar krig mot Frankrike 4 aug Ty trupper in i neutrala Belgien och SB förklarar krig mot Tyskland

32 Tsaren förstår vad som är på väg att ske, men vill ändå hjälpa Serbien. Tsaren försöker att endast mobilisera en liten del av armén, men det går inte p.g.a. den organisation som fanns då. Antingen måste han kalla in alla soldater eller inga alls. Alla soldater kallas in.

33 Kejsaren försöker också hindra utvecklingen. Detta för att den går inte i den riktning som deras krigsplaner är utstakade. Tyskland skulle ju behöva rikta ett anfall mot Frankrike innan de kan anfalla Ryssland. Kejsaren ville nu börja med att anfalla Ryssland men hans rådgivare sa nej. Anfaller därför Frankrike.

34 KRIG!

35 Men det stämde inte riktigt…

36

37 Genom den tekniska utvecklingen som skett tack vare industrialiseringen så utvecklades även de vapen som användes i fält. Det var tre nya vapen system som var särskilt viktiga

38

39

40

41 Dessvärre var det mycket som inte hade utvecklats i samma hastighet. Kommunikation Skydd Transport Stridstekniken

42

43 Västfronten Östfronten Ubåtskriget

44

45 Tyskland mot dess fiender i Västeuropa. Arméerna grävde ner sig i skyttegravar. Ingen armé besegrade någon annan. Ungefär samma linje i 4 år. Fanns under hela 1VK Västfronten

46 Tyskland och fienderna österut (Ryssland) Ryssland tränger igenom den tyska fronten. Men Rysslands krigslycka vänder och Tyskland får övertag. 1917 blir det Revolution i Ryssland. De nya ledarna vill ha en snabb fred med Tyskland. Vapenstillestånd 1918 Fredsavtalet gav Tyskland mycket. B.la. flera stora städer

47 Storbrittanninen och Frankrike kan inte vinna över Tyskland på västfronten. Beslutar sig för att stoppa alla fartyg som har något med Tyskland att göra. Tyskland börjar då med hjälp av u-båtar att torpedera alla fartyg som skulle till Storbritannien.

48

49 Ger USA ett skäl till att gå med i kriget. De skepp som sänks av tyska ubåtar är även amerikanska. Men det finns även ett annat skäl till varför USA går med i kriget. PENGAR. USA har lånat ut mycket pengar till Frankrike och England. Om dessa nationer försvinner så försvinner även möjligheten att få tillbaks pengarna.

50 Tyskarna gör en sista kraftansträngning på västfronten Denna misslyckas Tyskland ber om vapenstillestånd 1918 Vid eldupphör går många soldater och hälsar på sina forna fiender. Byter kanske souvenirer eller bjuder på en cigarett.

51 Versaillesfördraget Ny Europakarta Olösta tvister Nationernas Förbund

52 Skrevs under 1919 Det gav Tyskland skulden för WW1, utpekades som angripare Tyskland skulle betala ett stort krigsskadestånd Tyskland fick lämna ifrån sig områden Tyskland fick inte ha någon flotta eller något flygvapen, och armén fick inte vara stor

53 Fördraget stöddes inte av USA och genom det inte heller av Storbritannien. Detta för att Frankrike var för hårda mot Tyskland och gav dem hela skulden för kriget. Det betyder att Frankrike blev det land som ensamt skulle se till att Tyskland följde fördraget.

54

55 Många nya stater bildades Men staterna var inte homogena. Det fanns minoriteter av folkslag inom olika länder. Frankrike fortsatte att vara arga på Tyskland. Tvingade dem att skriva på ett nytt fördrag. Tyskland gick motvilligt med på detta. Under förutsättning att den västra gränsen skulle bli orörd.

56 Bildades 1920 En internationell fredsorganisation Ett försök att skapa en organisation som skulle ge alla länder en röst i världen. Idén om att kolonierna skulle bli självständig väcktes här. Ett försök att skapa en värld med färre konflikter.


Ladda ner ppt "1914 - 1918. Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen, post och järnvägar band ihop nationerna på ett nytt sätt. Som."

Liknande presentationer


Google-annonser