Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grekisk mytologi och litteraturhistoria 7D hösten 2015.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grekisk mytologi och litteraturhistoria 7D hösten 2015."— Presentationens avskrift:

1 Grekisk mytologi och litteraturhistoria 7D hösten 2015

2 Varför uppstod myterna? Hur skapades platsen vi bor på och av vem? Varför finns ljus och mörker? Vad är det som gör att vinden blåser och varför ändras vädret? Vad händer när man dör? Detta är frågor man ställt sig i alla tider och i alla delar av världen. Överallt finns dessutom urgamla berättelser som försöker besvara dem. Det är dessa berättelser vi kallar för myter. Myterna hänger ofta ihop med kulturen i ett visst område och bildar en mytologi eller religion. Vi människor behöver en förklaringsmodell för att skapa ordning så att vi kan må bra. Alternativet är allt för skrämmande. Det var alltså därför myterna kom till - för att hjälpa oss människor att övervinna vår rädsla för det som var oförklarligt.

3 Skapelsemyter Alla myter har en skapelsemyt, en berättelse som förklarar hur världen blev till. I både Bibeln och Koranen skapade Gud/Allah allting på sex dagar genom att befalla att det så skulle ske. Kristendomens gud vilade på den sjunde dagen och därför är det fortfarande så att många affärer är stängda på söndagar. I den grekiska mytologin såg det lite annorlunda ut.annorlunda

4 Myter från antikens Grekland Från Grekland kommer några av de allra mest kända myterna. Några av dem finns att läsa i två av de allra äldsta exemplen på skönlitteratur; Iliaden och Odysséen (möjligen så gamla som från 700-talet f.Kr.)Dessa myter är än i dag populärt stoff för författare och filmproducenter. I Kristendomen och Islam finns bara en enda Gud, men i den grekiska mytologin fanns kanske så många som 30.000. De var odödliga och starka, men de var också ganska lika människorna. De bråkade, skojade, skvallrade, festade, var otrogna och blev svartsjuka. Gudarna hjälpte människorna, men straffade dem också. Särskilt om någon människa drabbades av övermod - hybris eller om de försökte ändra sitt öde (Oedipus). Det hände att gudar fick barn med människor = halvgudar.

5 Gudar och gudinnor Enligt den grekiska mytologin fanns Chaos före någonting annat och utgjorde då världsrymden som bestod av tomhet och materia som ännu inte hade intagit former. Sedan uppstod jorden, Gaia, ur denna världsrymd och strax därefter underjorden, Tartaros Gaia skapade därefter himlen, Uranos, och havet, Pontos. Uranos var make till Gaia och tillsammans fick de flera söner och däribland Kronos. Kronos dödade sin far Uranos och blev den mäktigaste guden, men skulle själv störtas av sin egen son Zeus. Detta skedde efter ett långt krig mellan Kronos och titanerna på ena sidan och Zeus och dennes bröder på den andra. Då slaget var avgjort och makten tagits från Kronos blev Olympen den nya hemvisten för de styrande gudarna. Zeus var härmed överguden och det finns inga historier om att han skulle besegrats av någon ny härskare.

6 Antiken Tiden mellan 800 F.kr och 500 E.kr kallas i västerländsk historia för Antiken.F.krE.kr Grekland - statsstater, kolonier, "demokrati", vetenskap, retorik och religion. Inte många var läskunniga. Epik, lyrik och dramatik - 3 genrer

7 Epik Längre berättande dikt som skildrade hjältehistorier (på hexameter). Homeros - Iliaden (kriget i Troja)och Odysséen (resan hem från Troja - tog 10 år).

8 Dramatik Teaterpjäser - Amfiteater. Bara män - masker Viktig för folket. Sofokles, Aristofanes Tragedi, komedi. Gudarna lägger sig i (mest i tragedier)

9 Lyrik beskrev känslor och stämningar Speciella versmått - för minnet Gudars like syns mig den mannen vara, han som mitt emot dig kan sitta, han som i din närhet lyss till din kära stämmas älskliga tonfall och ditt ljuva, tjusande skratt som alltid i mitt bröst bragt hjärtat i häftig skälvning. Ser jag blott dig skymta förbi mig flyktigt, stockar sig rösten; tungans makt är bruten och under huden löper elden genast i fina flammor; ögats blick blir skymd och det susar plötsligt för mina öron. Svetten rinner ned och en ristning griper all min arma kropp. Jag blir mera färglöst blek än ängens strå. Och det tycks som vore döden mig nära. Sapho


Ladda ner ppt "Grekisk mytologi och litteraturhistoria 7D hösten 2015."

Liknande presentationer


Google-annonser