Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sjöräddningshund en ny resurs i svensk Sjöräddning Rikard Kullenberg BefH Sjöräddningssällskapet, RS Stockholm Hundförare SjRH SjöV.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sjöräddningshund en ny resurs i svensk Sjöräddning Rikard Kullenberg BefH Sjöräddningssällskapet, RS Stockholm Hundförare SjRH SjöV."— Presentationens avskrift:

1 Sjöräddningshund en ny resurs i svensk Sjöräddning Rikard Kullenberg BefH Sjöräddningssällskapet, RS Stockholm Hundförare SjRH SjöV

2 Agenda Bakgrund – Svensk Sjö och Flygräddning Vad är en Sjöräddningshund? SjRH som insatsresurs Exempel SjRH, skarpa insatser.

3 FIR = flyginformations- region SRR = sjöräddningsregion Ansvarsområdet SAR samordning i Sverige

4 Frivilliga Flygkåren SAR-resurser i samverkan

5 Sjö- och flygräddningscentralen JRCC

6 Vad är en Sjöräddningshund? Certifierad av SjöV, utbildad av SBK och SSRS Knuten till områden med SjöV Hkp-baser Fyra färdiga ekipage, nationell resurs SjöV 24/7/365 Förare är besättningsmän på en SSRS-station Specialister på sök med hund i marin miljö

7 När används en Sjöräddningshund? Kompletterar besättning och tekniska hjälpmedel Sök av saknade personer i främst statligt vatten PIW Markerar på “livsnära” tillstånd under ytan. Snabb inventering av objekt/öar av intresse

8 Kravställan på ekipaget från en Befälhavare Hunden: Miljöfasthet i marina förhållanden, förmåga att arbeta med kvalitet under längre insatser, kunna växla mellan distanssök från båt och eftersök på land dynamiskt. Fungerar väl ombord i alla situationer. Föraren: Utbildad och godkänd av SSRS för arbete i besättning på sjöräddningsenhet, växlar mellan hundförare och sjöräddare. Expert på sök i marin miljö Not: När larmet går är det rutin, utbildning och standardiserade arbetsmetoder jag som befälhavare lutar mig mot. “Samma överallt –tänket” räddar liv.

9 Några röster från stationen “När en SjRH med förare kliver ombord är det inte en gäst utan en del av besättningen.” “Hunden är ett verktyg av flera, viktigt att HF kan SSRS verksamhet och metoder för att kunna vara med i diskussion” “Lika viktigt som fördelarna är det att HF kommunicerar begränsningarna” “Viktigt med bra kommunikation. Standardiserade handsignaler o.dyl.. Tydlighet är ett måste!” “HF skall kunna ta den båt den befiner sig på i hamn. Det kravet har jag på alla som åker på min enhet.” “Jag förväntar mig att HF kan IVPA och kan stödja i VHF/radararbete”

10 Ekerö, försvunnen fiskare.

11 Muskö, försvunnen skridskoåkare.

12 Sjöräddningshunden – en världsunik resurs Grund Överföring av etablerade sökmetoder Grundläggande krav på resursen Pilotprojekt Metodtest Vidareutveckling av metodik vid sök till sjöss Vind- och väderförhållanden till sjöss Etablering Dokumentation från övningar och skarpa insatser Rutiner för utlarmning och resursanvändning Stöd för räddningsledare vid JRCC

13 Tack! Frågor?


Ladda ner ppt "Sjöräddningshund en ny resurs i svensk Sjöräddning Rikard Kullenberg BefH Sjöräddningssällskapet, RS Stockholm Hundförare SjRH SjöV."

Liknande presentationer


Google-annonser