Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FETT Syftet - Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel. - Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FETT Syftet - Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel. - Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse."— Presentationens avskrift:

1 FETT Syftet - Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel. - Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse för människors hälsa. - Olika led i hanteringen av råvaror och livsmedel: odling, djurhållning, transport, förvaring och förädling. - Hur olika tillagningsmetoder påverkar råvarors och livsmedels kvalitet och näringsinnehåll. - Kemiska processer som pågår i råvaror och livsmedel vid förädling och förvaring. Målet Elever ska ha kännedom om fetters betydelse i livsmedel och näringsmässigt

2 KvalitetKonsistensSmakFetthalt

3 Konsistens FettsyrornaMättadeFleromättade

4 Smak Råvarorna Tillverkning Förvaring

5 Fetthalt Minst 60% Under 60% Värmeöverföring Hållbarhet

6 FettsyrorFörvaring

7 Olika matfetter HärdadeMargarinSmörMatoljor Friterings- fett Blandningar

8 Matlagning VärmeFärgSmakStekyta Temperatur- signal

9 Förvaring TemperaturLuftLjusOxidering

10 Vad är fett? Uppbyggt av fettsyror Mättad fettsyra Enkelomättad fettsyra Fleromättad fettsyra Transfetter

11 Behövs det? Energi 30% A-D-E-K Essentiella fettsyror Stöd & Skydd till Organ Kroppstem peraturen

12 Uppgift 1.Svara på kunskapsfrågorna 2.Redovisning av - Mättade fetter - Transfetter - Enkelomättade fetter - Fleromättade fetter - Nedbrytning och upptag - Fett och hjärt- och kärlsjukdomar - Kolesterol Vad ni ska berätta v.47 Ni ska kortfattat och tydligt berätta om eran rubrik - läs texten och skriv upp korta stolpar så att ni tydligt och enkelt kan förklara för era kamrater, skriv inte bara av boken utan formulera om texten till eran. Det blir lättare för er att återberätta då


Ladda ner ppt "FETT Syftet - Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel. - Näringsämnen, deras uppbyggnad och funktioner i kroppen samt deras betydelse."

Liknande presentationer


Google-annonser