Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten."— Presentationens avskrift:

1

2 Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten som man renar i ett reningsverk.

3 Grundvattnet Grundvattnet har genomgått en naturlig reningsprocess på sin väg genom marken och brukar oftast inte behöva renas utan går att använda direkt.

4 Sjövatten som dricksvatten När vi använder sjövatten så behöver det renas vilket görs i ett vattenreningsverk.

5 Varför behöver vi rena vårt dricksvatten? Vad kan finnas i det som vi behöver få bort?

6 Filtrera vattnet Vi behöver filtrera vattnet så att vi får bort större föroreningar. Det kan göras genom: Sil Grus Tyg Kaffefilter Filtrerpapper Sand

7 Vitmossa Det är en gammal iakttagelse att vitmossan är antiseptisk; ingen har någonsin sett mögel på vitmossa. Dessutom har mossan en vattenlagrande förmåga. Dessa goda egenskaper har gjort vitmossan användbar i en mängd olika sammanhang. Vissa av de ämnen som vitmossan producerar har antibiotisk verkan. Dessa ger ett gott skydd mot svampar och bakterier så länge mossan lever, och bidrar till att de döda delarna inte bryts ner. Genom att vitmossan hämmar bakterier och har stor uppsugningsförmåga har den använts som kompress på sår.

8 Aktivt kol Aktivt kol gör att alla molekyler som är större än vattnet kommer att absorberas på ytan av kolet. Det aktiva kolet har blivit upphettat till över 900 °C, därmed har alla orenheter försvunnit och kolet har fått många hålrum vilket har gett det en mycket stor absorbtionsyta. Aktivt kol har fördelen att kunna avlägsna även löst organiskt material, inte bara partiklar.

9 Koka vattnet Om man vill vara helt säker på att inga bakterier ska finnas kvar i vattnet så kan man koka vattnet. Bakterier dör när de upphettas till över 100 o.


Ladda ner ppt "Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten."

Liknande presentationer


Google-annonser