Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att."— Presentationens avskrift:

1 SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att titta extra på idag är det som är markerat med grönt.  Vad bedöms. Betygskravet E Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsakfungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enklaomdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

2  HUR? Powerpoint  Instuderingsfrågor

3 Steka, riva, slät, hacka

4  Fundera på hur ni kan få er rätt näringsriktig.  Det står att ni ska göra pannkaka, hur kan pannkaka bli mer hälsosamt, mer ekonomiska och miljömässigt bättre?  När din mat är klar arbetar vi med instuderingsfrågor. Test på vad du lärt dig kommer v. 47.

5  Miljö kommentar  Ekologiska mejeriprodukter är ett miljöval som har stor betydelse för bland annat miljömålet biologisk mångfald.  Välj gärna ekologiskt mjöl då det är ett bättre miljöval än konventionellt.  Näringskommentar  Att välja magra mejeriprodukter i matlagningen, som tex vanlig mjölk, matlagningsyoghurt, keso, kesella, filmjölk är ett bra sätt att minska fettinnehållet och framför allt innehållet av mättat fett i måltiden. Ägg är ur näringssynpunkt ett värdefullt livsmedel som ger oss viktiga mineraler och A-vitamin. Ägg innehåller mycket kolesterol. Det har dock bara betydelse för den som har medicinskt konstaterat höga kolesterolvärden.  Ofta kan man byta ut en del av vetemjölet mot mer fiberrika alternativ tex grahamsmjöl eller rågmjöl.  Din måltid innehåller för lite fibrer. Fibrer är viktigt bla för mättnadkänslan och för mag- tarmfunktionen. Kontrollera att alla delar i tallriksmodellen finns med i rätt proportioner. Grönsaker och bröd bidrar med fibrer. Din måltid innehåller för lite järn. Järn är en viktig mineral för bla syresättningen av blodet. Brist på järn leder till bla trötthet och nedsatt immunförsvar. Bra källor till järn i maten är blodmat, nöt- och lammkött, fullkornsbröd, baljväxter, nötter och frön samt gröna grönsaker (tex spenat, broccoli). Tänk också på att äta någon c-vitaminrik frukt eller grönsak till varje måltid, för att öka kroppens upptag av järn.

6  Din måltid innehåller för lite fibrer. Fibrer är viktigt bla för mättnadkänslan och för mag- tarmfunktionen. Kontrollera att alla delar i tallriksmodellen finns med i rätt proportioner. Grönsaker och bröd bidrar med fibrer.  Din måltid innehåller för lite järn. Järn är en viktig mineral för bla syresättningen av blodet. Brist på järn leder till bla trötthet och nedsatt immunförsvar. Bra källor till järn i maten är blodmat, nöt- och lammkött, fullkornsbröd, baljväxter, nötter och frön samt gröna grönsaker (tex spenat, broccoli).  Tänk också på att äta någon c- vitaminrik frukt eller grönsak till varje måltid, för att öka kroppens upptag av järn.

7  Morot är ett bra miljöval då svenska ekologiska morötter finns under så gott som hela året. Ekologiska morötter importeras från Europa. Rotsaker odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.  Rotfrukter är mycket fiberrika. Fiber ger mättnadskänsla och är positivt för bla mag- tarmfunktionen.

8 OBS!!!Instuderingsfrågor finns att ta. Instuderingsfrågor finns på bloggen hem-hkk.weebly.com

9  Näringslära: Kolhydrater, Protein, fett, vitaminer och mineraler.  Vatten  Tallriksmodellen  Matcirkeln  Snabba och långsamma kolhydrater?  Säsong?


Ladda ner ppt "SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att."

Liknande presentationer


Google-annonser