Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv."— Presentationens avskrift:

1 Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv Fattiga riddare Gravad lax Inlagd sill Inlagd strömming Isterband - lättrökt syrad grovkornig korv Janssons frestelse - potatisgratäng med ansjovis Julbord Julskinka Kalops Knäckebröd - hårt bröd gjort på råg Korv stroganoff Kroppkaka Kräftor Kräm - frukt som kokas med socker tills de är mjuka och får en lös konsistens Kåldolmar - köttfärsfyllning som lindas in av ett vitkålsblad Kålpudding Köttbullar Köttsoppa - gjord på kött och rotfrukter som ibland drygas ut med klimp Lingonsylt

2 Lutfisk Messmör Ostkaka Palt - potatis- och mjölbaserad deg fylld med fläsk som kokas i vatten Pannkakor/Plättar Raggmunk - pannkaksmet som blandas med riven potatis och steks sedan på samma sätt som pannkakor Rotmos Sill Smörgåsbord Smörgåstårta Strömming - fångad i Östersjön till skillnad från sill som fångas väster om Sverige. Surströmming Svartsoppa - soppa som huvudsakligen består av buljong och blod som serveras vid Mårtengås Tjälknöl - djupfryst kött (ofta älgkött) som ugnsbakas länge på 75 grader tills den når innertemperaturen 68 grader Västerbottensost Ärtsoppa Äppelkaka

3 Historiskt har det svenska köket varit mycket öppet för främmande matinfluenser, allt ifrån turkiskinspirerade kåldolmar franska köket mellan 1600-1700-talet pizza sedan 1960-talet kebab och falafel sedan några årtionden tillbaka sushi och caffelatte under 1900-talets senare del. Under 1900-talet fick det svenska köket många utländska tillskott av s.k. snabbmat

4 Jul På julbord rätter baserade på fläskkött: julskinka, julkorv, sylta, köttbullar, stekt prinskorv olika fiskrätter: inlagd sill, strömming, ål, lax, lutfisk, gädda efterrätter: Ris à la Malta (risgrynsgröt) dricka: julöl och snaps, glögg, julmust efter julbordet brukar det serveras: julgodis som knäck, polkagrisar, ischoklad, marsipan samt olika slags praliner och tryfflar Pepparkakor, ofta även i form av pepparkakshus, hör julen till, likaså lussebullar


Ladda ner ppt "Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv."

Liknande presentationer


Google-annonser