Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hinduism.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hinduism."— Presentationens avskrift:

1 Hinduism

2 Centrala tankegångar Hinduismen räknas som den äldsta religionen bland världsreligionerna och har sina rötter i Indien. Hinduerna kallar sin egna religion för ”den eviga lagen” I hinduismen så finns de många gudar och dom gudarna visar sig på olika sätt.

3 Heliga handlingar När man ska be inom hinduismen så ska man ringa på klockan för att få gudensuppmärksamhet och efter man gjort de så ska man överlämna blommor, frukt eller rökelle. Diwalifesten är högsta och viktigaste högtiden inom hinduismen och den firas några dagar i oktober och november. Sedan så gör man fint hemmet och lampor tänds och sista dagen så får gifta kvinnor presenter och barn nya kläder. Det gör man för att symbolisera regntidens slut och nya årets början

4 Helig plats Helig plats i Hinduismen är staden Varanasi, de är den äldsta staden och de finns många som bor i den staden fortfarande. Det går miljontals hinduer dit för att bada och rengöra sig från sitt livs synder.

5 Religion i samhället Inom hinduiska samhället så accepterar man varandras tron oavsett om man tror på olika gudar d.v.s. det blir inga konflikter mellan dem pga. Religion som det blir i vissa länder nu i värden. Hinduerna tror om man är ”dalit” så är man född till det och man kommer inte därifrån för än man återföds till nästa liv. De anses vara orena och de får varken roliga eller välbetalda jobb. Detta gör en stor del av befolkningen är fattig och inte kan ta sig därifrån. ”Dalit” betyder gud’s son.

6 urkunder Hundismen har ett antal heliga skrifter och de som gjorde att man hade de var för att religionen förändrades vid den tiden. Från 1200 talet före kr. så beskrev människor hur dom bad och offrade till gudarna. Men efter dess så utvecklades religionen och man fortsatte lära sig och dom lärde sig nya skriften och hur dom såg på sin religion.

7 Betydelsefulla gudar Brahma, Vishnu och Shiva. Brahma är skaparen.
Vishnu står för uppehållaren. Shiva är förstöraren. Vishnu uppenbarar sig som Rama (som man kan läsa om i Ramayana) eller Krishna (som man kan läsa om i Bhagavad Gita) när han befinner sig bland människor. Shiva har tio olika skepnader vilka han uppenbarar sig som när han är bland folk.

8 källor Häftet. So rummet Na.se Prezi.com
Symbolen (bild): https://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Hinduism (skriftet) https://pixabay.com/sv/skrifterna-gud-papper-rosenblad /


Ladda ner ppt "Hinduism."

Liknande presentationer


Google-annonser