Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

GOTD Ägg Kyckling Godis. Påsk Den kristna påsken Den kristna påsken firas till minne av Jesus lidande, död och återuppståndelse.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "GOTD Ägg Kyckling Godis. Påsk Den kristna påsken Den kristna påsken firas till minne av Jesus lidande, död och återuppståndelse."— Presentationens avskrift:

1 GOTD Ägg Kyckling Godis

2 Påsk

3 Den kristna påsken Den kristna påsken firas till minne av Jesus lidande, död och återuppståndelse.

4 Påskens olika kristna dagar. Palmsöndagen. Söndagen före påsk var den dagen som Jesus red in i Jerusalem. Skärtorsdagen. Den sista måltiden. Judas förråder Jesus. Långfredag. Jesus korsfästs och dör. Annandag påsk. Jesus återuppstår.

5 Folktro Enligt gammal folktro så var skärtorsdagen den dagen då alla häxor skulle fara till blåkulla. Då gäller det att gömma kvastar, stänga skorsstensspjäll och skjuta gevärsskott i luften för att skrämma häxorna.

6 Påskeldar I vissa delar av Sverige är det vanligt att man tänder påskeldar. Det är också en gammal tradition som ska skrämma bort påskkärringar, häxor och annat oknytt.

7 Hönan och ägget Hönor och ägg är en symbol för påsken. De symboliserar pånyttfödelse- alltså påskens kristna tema. Det är också så att hönorna börjar värpa fler ägg när ljuset kommer tillbaka på våren.

8 Fastan Traditionellt så fastade vi före påsken. Fastan började 46 dagar innan påsk och avslutades på påskafton. På påskdagen började firandet. Påsken är den goda matens helg.

9 Hur vi firar idag. Påskfirandet brukar börja med att man skaffar ett påskris. Ofta björkris som pryds med fjädrar.

10 Skärtorsdagen Då brukar många barn klä ut sig till påskkärringar och påskgubbar och gå runt och be om godis och dela ut påskkort.

11 Påskpynt Andra vanliga påskpynt är målade ägg, påskharar, påskkärringar och påskliljor.

12 Påskägg. Förr gav man bort dekorerade ägg. Nu brukar vi ge bort pappägg fyllda med godis.

13 Påskmat Det är vanligt med smörgåsbord med massa olika saker att välja på. Tex: lamm, lax, ägg, sill, ål mm.

14 Påsken en blandning av folktro och kristendom. Påskens traditioner är en blandning av gammal folktro och kristendom. Påsken brukar ses som en start på våren.

15 Källor: Nordiska museet: http://www.nordiskamuseet.se/arets- dagar/pask http://www.nordiskamuseet.se/arets- dagar/pask Skansen: http://www.skansen.se/sv/artikel/varfor-firar- vi-pask http://www.skansen.se/sv/artikel/varfor-firar- vi-pask SO-rummet: http://www.so-rummet.se/fakta- artiklar/paskfirandet-forr-och-idaghttp://www.so-rummet.se/fakta- artiklar/paskfirandet-forr-och-idag


Ladda ner ppt "GOTD Ägg Kyckling Godis. Påsk Den kristna påsken Den kristna påsken firas till minne av Jesus lidande, död och återuppståndelse."

Liknande presentationer


Google-annonser