Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Studieresa till Finland 14-16 oktober 2015. Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Studieresa till Finland 14-16 oktober 2015. Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen)"— Presentationens avskrift:

1 Studieresa till Finland 14-16 oktober 2015

2 Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen) Carina Lindström (Sektor Vård och Omsorg, enhetschef Ekedal) Nina Andersson (Sektor Vård och Omsorg, Ekedal, demensundersköterska) Maria Jansson (Sektor Barn och Utbildning, förskolelärare) Eija Kemppainen (Sektor Barn och Utbildning, förskolelärare) Liisa Niemelä Poikala (Sektor Barn och Utbildning, modersmålslärare) Ellinor Skaremyr (Sektor Barn och Utbildning, doktorand) Anoo (Anu) Niskanen Naing (samordnare, finskt förvaltningsområde)

3 Lojo Stad Lojo (finska Lohja) är en stad i landskapet Nyland i Finland. Lojo har cirka 47 653 invånare och har en yta på 1 109,73 km²finskastadlandskapetNylandFinland Lojo är en tvåspråkig stad med finska som majoritetsspråk och svenska som minoritetsspråk (4, 1 %). Det är värt att notera att Lojo stad, juridiskt sett, inte skulle vara skyldig att räkna sig som en tvåspråkig ort. De styrande i staden motiverar, bland annat, sitt ställningstagande med att den svenskspråkiga befolkningen har gamla anor i bygden och att tvåspråkigheten är en positiv faktor då man försöker locka nya invånare till staden.tvåspråkigfinskasvenskatvåspråkig ort Källa: Wikipedia och Lojo Stads hemsida https://sv.wikipedia.org/wiki/Lojo http://www.lohja.fi/default.asp?kieli=752

4 Studiebesök i Lojo 14 oktober 2015 Vi tog flyget från Landvetter till Helsingfors på morgonen den 14 oktober och åkte minibuss till Lojo, som är drygt 6 mil från Helsingfors. Samma eftermiddag hade förskolegruppen, alltså förskolans avdelningschef Maria Jansson, doktorand Ellinor Skaremyr och de finsktalande pedagogerna Eija Kemppainen och Liisa Niemelä Poikala, ett möte med Mervi Harvio-Jokiaho, som är chef för den svenskspråkiga så kallade dagvårdsverksamheten för barn i Lojo Stad. De träffades i Stadshuset Monkola. Samtidigt hade Jonas Engelbrektsson, Carina Lindström och Nina Andersson från Sektor Vård och Omsorg, samt Anoo Niskanen Naing från Sektor Medborgare och Samhällsutveckling, ett möte med Tuula Suominen (seniorservicechef), Marja-Liisa Karjalainen (serviceplaneringschef), Gudrun Lahtinen och Rolf Grandell från Lojo Svenska Förening, samt Mari Nurmi och Teddy Kullberg från Lojo församlings svenskspråkiga verksamhet. Gudrun Lahtinen är även ordförande för den svenskspråkiga pensionärsföreningen i Lojo och Rolf Grandell är aktiv inom kommunpolitiken. http://www.lohja.fi/default.asp?kieli=752&sivu=1479&alasivu=1479 http://www.lohja.fi/default.asp?sivu=873&alasivu=999&kieli=752 http://svenskaforeningenilojo.nsu.webbhuset.fi/start/ http://lojo.spfpension.fi/kontakt/ http://www.lohjanseurakunta.fi/1313-kontaktuppgifter

5 Studiebesök i Lojo 15 oktober 2015 Nästföljande dag åkte vi först till Virkby (Virkkala), som är c:a 8 km från Lojo centrum. Förskolegruppen gjorde ett studiebesök på det svenskspråkiga daghemmet (förskolan) Petteri tillsammans med Mervi Harvio-Jokiaho. http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/22/svenska-skolpusslet-i-lojo-tar-form

6 Studiebesök i Lojo 15 oktober 2015 Samtidigt gjorde äldreomsorgsgruppen och samordnaren ett studiebesök i det privata servicehemmet Emilia och Arvid tillsammans med Tuula Suominen och Marja-Liisa Karjalainen. http://www.mainiovire.fi/asumispalvelut/ikaihmisten-asumispalvelut/hoivakodit---vire-kodit/lohja/vire-koti-emilia-ja-arvid

7 Servicehus Emilia ja Arvid i Virkby (Virkkala)

8 Lojo 15 oktober 2015 Från Virkby återvände vi till centrala Lojo och där gjorde förskolegruppen ett studiebesök i det andra svenskspråkiga daghemmet (förskolan) Laban.

9 Lojo 15 oktober 2015 Äldreomsorgsgruppen och samordnaren gjorde samtidigt ett studiebesök på Lojo seniorservice- center, som ligger beläget nära Lojo sjö.

10 Lojo Senior- servicecent er

11 Helsingfors Vi var en natt i Lojo och åkte sedan till Helsingfors, där vi var andra natten. På förmiddagen den 16 oktober besökte vi tillsammans Svenska Finlands Folkting, där vi fick information om det svenska språkets ställning i Finland, om språklagstiftningen etc. http://www.folktinget.fi/sv/start/http://www.folktinget.fi/sv/start/ ”Folktingets huvuduppgift är att arbeta för svenska språkets ställning i Finland. Det betyder samtidigt att vi verkar för en levande tvåspråkighet och för ett tolerant språkklimat.”

12 Tack!


Ladda ner ppt "Studieresa till Finland 14-16 oktober 2015. Studieresegrupp Med på resan var: Jonas Engelbrektsson (Sektor Vård och Omsorg, avdelningschef för äldreomsorgen)"

Liknande presentationer


Google-annonser