Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bakgrunden till första världskriget Delar av ppt är från Patrik Jensen, Bergtorpsskolan, Täby –

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bakgrunden till första världskriget Delar av ppt är från Patrik Jensen, Bergtorpsskolan, Täby –"— Presentationens avskrift:

1 Bakgrunden till första världskriget Delar av ppt är från Patrik Jensen, Bergtorpsskolan, Täby – www.lektion.se

2 Wienkongressen

3 Mycket talade för fred! Stor utveckling hade skett tack vare industriella revolutionen. Telegrafen och järnvägar och post band ihop nationerna på ett nytt sätt. Levnadsstandarden var högre och de allra flesta bodde, klädde och åt bättre än sina föräldrar tack vare den industriella utv. och framgångar inom medicin. Arbetarrörelsen ville inte strida mot varandra i ”nationalistiska” krig

4 Forts. mycket talade för fred Som ett led för att säkerställa freden lät sig kungasläkten i Europa gifta sig med varandra. Nikolaj (till vänster) och George VV

5 Ändrade maktförhållanden Frankrike förlorade rollen som det styrande landet i Europa Tyskland växer ekonomiskt och befolkningsmässigt Det blir en maktförskjutning i Europa från Frankrike till Tyskland

6 Industrialiseringen Skälet till Tysklands utveckling ekonomsikt och deras befolkningstillväxt är den enorma utveckling som industrialiseringen förde med sig. Tyskland hade stora tillgångar av stål och kol.  Tyskland bygger upp en imponerande armé och en stor flotta.

7 STÅL Tillgångarna på stål började minska i Tyskland. Frankrike hade stora tillgångar på järnmalm. Frankrike vill inte sälja järnmalm till Tyskland eftersom att de var oroliga att Tyskland skulle få ännu större makt i Europa.

8 Nationalismen Eftersom att Tysklands utveckling var så stor och snabb, genom industrialiseringen, så växte befolkningens tilltro till sitt land. Man började försköna sitt land och en fosterlandskärlek växte fram. Man menade att Tyskland borde ha ett land som speglade deras stora befolkning  större land. https://www.youtube.com/watch?v=YA70e2X5jZchttps://www.youtube.com/watch?v=YA70e2X5jZc (”Vad är grejen med nationalism” 10:18)

9 Nationalismen Nationalismen var stark även i många andra länder. I Sverige – unionen mellan Sverige och Norge upplöses 1905. ”Vi som är lika” ska hör ihop Små stater slås samman Olika folkgrupper särar på sig Större riken riskerar att delas upp Man började lyfta fram gamla traditioner och högtider för att ena och stärka det ”egna”

10 Nationalromantik i Sverige Bilden visar Anders Zorns ”midsommardansen” från 1887. Han försöker visa det som han menar är "den svenska folksjälen", alltså sådant som han tycker är gammalt och äkta och som hör ihop med den svenska naturen och historien. Man samlade in gamla föremål och t.o.m. byggnader och byggde Skansen för att få människor intresserade av den gamla och svenska kulturen. Kända förf. Selma Lagerlöv, Esaias Tegnér.

11 Stormakterna i Europa Länderna byggde upp sin styrka genom industrialiseringen och genom kolonier. Storbritannien: Den starkaste nationen, men brydde sig mest om sina kolonier. Tyskland: Främsta målsättningen var att behålla landets gränser som de var efter kriget mot Frankrike (1871) Frankrike: Var förnedrat efter att förlorat kriget mot Tyskland (1871) och för att de förlorat rollen som den ledande nationen i Europa.

12 Imperialismen imperialism kallas det när länder utökar sitt territorium och inflytande på andra länders bekostnad. I äldre tid var krig, erövring och övertagande det vanligaste sättet att utöva imperialism. 1880-1914 är den period då imperialismen är som mest intensiv. Exempelvis är det under denna period som merparten av Afrika styckas upp och blir koloniserat.

13 Varför ha kolonier? Att få tillgång till råvaror, att utöka sin marknad, vinster kunde i kolonin bli större än i hemlandet bland annat beroende på låga arbetskraftskostnader. (Man sålde ex. färdigt tyg och kläder till befolkningen i kolonierna). Det gav landet status att ha kolonier. många av kolonisatörerna hade religiösa motiv av typen sprida den kristna läran gav kolonierna status åt hemlandet.

14 Forts. kolonier Det fanns nästan inga kolonier i Afrika 1880(tidigare hade det funnits flera handelsbaser där b.l.a. slavhandel bedrevs).Fram till första världskriget hade i stort sett hela kontinenten blivit koloniserat. Frankrike hade en ambition att knyta samman sina kolonier från Algeriet till Madagaskar. England hade motsvarande ambition från Sydafrika till Egypten. Det stärkte banden mellan Frankrike och England. Tyskland som under slutet av 1800-talet växte fram som Europas ekonomiska jätte var i koloniala sammanhang en mygga, vilket gav upphov till tysk frustration.

15 Kolonier

16 Allianser De stora länderna i Europa bildade allianser med varandra. Dessa allianser grundades i rädslan och oron över att bli anfallen av ett annat land i Europa. Syftet med allianserna var att garantera ländernas säkerhet. Man trodde att Allianserna skulle skapa ett skydd som hindrade krig att bryta ut ……………Blir du anfallen så skyddar jag dig! Blir jag anfallen skyddar du mig!

17 Ententen Bestod av tre länder STORBRITANNIEN FRANKRIKE RYSSLAND Allianser

18 Trippelalliansen Bestod också av tre länder TYSKA IMPERIET ÖSTERRIKE UNGERN ITALIEN Allianser

19 Karta Allianser

20 Tyskland känner sig hotat av Ententen Om Tyskland kom i krig med någon av staterna i ententen så skulle det bli krig på minst två fronter. Detta är något man till varje pris vill undvika. MEN…………… Allianser

21 Tyskland hade en plan: Schliffenplanen som utarbetades av Alfred von Schliffen (slutade som överbefälhavare i landet 1905) Planen gick ut på att snabbt besegra Frankrike för att sedan ta Ryssland.

22 Idén kom sig av tanken att Ryssland skulle behöva lång tid för att mobilisera sina styrkor. Då skulle Tyskland kunna koncentrera sig på att först besegra Frankrike och därefter möta Ryssland. Eftersom att Frankrike hade bra försvar mot tyska gränsen beslöt sig Tyskland för att ett eventuellt anfall skulle gå igenom det neutrala Belgien.

23 Spänningen växer Mellan stormakterna

24 Den utlösande faktorn Gnistan som tände en världsbrand Skotten i Sarajevo

25 Österikrike Ungerns kronprins Franz Ferdinand och hans fru Sophie är på stadsbesök i Sarajevo (huvudstad i Bosnien-Hercegovina som Österrike Ungern nyligen gjort till en provins) Den utlösande faktorn

26 Gravilo Princip I folkhavet i Sarajevo fanns den 19 åriga nationalisten Gravilo Princip. Han tillhörde den serbiska nationalistiska organisationen Svarta handen.

27 Svarta handen har tränat fler personer att begå ett attentat mot prinsen…… Princip var sämst på att skjuta under träningen men blir ändå den som skjuter prinsen och hans fru. Båda två dör av sina skador. Den utlösande faktorn Skotten i Sarajevo

28 Attentatet var planerat av nationalisterna i Serbien då de räknat med att attentatet skulle leda till krig mellan Serbien och Österrike- Ungern. De visste att de då skulle få stöd av Ryssland. Då kände de sig säkra på att vinna kriget.

29 Men varför leder detta fram till ett världskrig?

30 Det Osmanska riket hade krympt (Turkiet) genom Balkankriget 1912-1913 Genom det hade det bildats en mängd nya stater på Balkanhalvön (Rumänien, Serbien, Grekland och Bulgarien). Många grupper hoppades på att de skulle få egna stater och kunna bryta sig loss från t.ex Ryssland eller från Österrike-Ungern.

31 Både Ryssland och Österrike-Ungern hade stora intressen i Balkan-halvön. Österrike-Ungern: Bosnien Hercegovina hotade att bryta sig loss från Österrike-Ungern. Ö-U misstänkte att de skulle få hjälp med det av serberna.

32 Rysslands intresse i Balkan-halvön. Ville beskydda Serberna (de hade samma religion, Ortodoxa kyrkan) Ville säkerställa en säker väg genom Bosporen (mellan Svarta havet och Medelhavet) för att trygga försäljningen av sina jordbruksvaror.

33 Efter skotten Ö-U vill sätta stopp för nationalisterna i Serbien. Serbien får en lista med hårda krav som skulle uppfyllas inom 48h b.la. att det skulle bli en rättegång som Ö-U höll i. Serbien ville undvika krig men kunde inte gå med på kraven.

34

35 Nu ser vi resultatet av allianserna Ryssland måste hjälpa Serbien Tyskland måste hjälpa Ö-U Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien

36 Vad händer i Ryssland? Tsaren förstår vad som är på väg att ske, men vill ändå hjälpa Serbien. Tsaren försöker att endast mobilisera en liten del av armén, men det går inte p.g.a. den organisation som fanns då. Antingen måste han kalla in alla soldater eller inga alls. Alla soldater kallas in.

37 Vad händer i Tyskland? Kejsaren försöker också hindra utvecklingen. Detta för att den går inte i den riktning som deras krigsplaner är utstakade. Tyskland skulle ju behöva rikta ett anfall mot Frankrike innan de kan anfalla Ryssland. Kejsaren ville nu börja med att anfalla Ryssland men hans rådgivare sa nej. Anfaller därför Frankrike.

38 Svarta Veckan 28 juli Österrike-Ungern förklarar krig mot Serbien. Ryssland förbereder sin armé för krig. 29 juli Ryska tsaren försöker avbryta mobiliseringen, en omöjlighet 1 augusti Tyskland förklarar krig mot Ryssland. Frankrike ställer upp på Rysslands sida. Frankrike mobiliserar sina armér.

39 3 augusti Tyskland förklarar krig mot Frankrike. 4 Augusti. Tyska trupper går in i Belgien. Eftersom att Tyskland går in i ett neutralt land förklarar Storbritannien krig mot Tyskland eftersom att Tyskland kränkt Belgiens neutralitet.

40

41 KRIG!

42 Vi är hemma senast till Jul! Men det stämde inte riktigt…

43 Första världskriget 1914-1918


Ladda ner ppt "Bakgrunden till första världskriget Delar av ppt är från Patrik Jensen, Bergtorpsskolan, Täby –"

Liknande presentationer


Google-annonser