Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –"— Presentationens avskrift:

1 HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle – www.lektion.se

2 HINDUISMEN En hindu är en person som är anhängare till hinduismen. Hinduismen är den största religionen i Indien. Hinduismen är en polyteistisk religion. Det innebär att man tillber många gudar. Motsatsen är monoteistisk religion; då det endast finns en gud.

3 Hinduismens historia Hinduismen har ingen grundare och uppstod för ca 3500 år sedan när två kulturer slogs samman. Har sin början i Induskulturen. Talade sanskrit- gammalt språk som de heliga skrifterna är skrivna på.

4 Bhagavad Gita Vedaböckerna - vetande, kunskap. Innehåller sånger, offerritualer och funderingar kring livet. Upanishaderna – handlar om meditation Bhagavadgita- indiernas mest älskade religiösa skrift. Klipp på Bhagavadgita serie

5 OFFERGÅVOR Inom hinduismen offras gåvor till de olika gudarna. Detta sker vid bön. Vanliga gåvor är blommor, rökelse och mat. Vid större högtider kan även en get eller ett lamm offras.

6 SYMBOL Lotusblomman är helig inom både hinduismen och buddhismen och är Indiens nationalblomma. Blomman symboliserar själens utveckling.

7 SYMBOL Aum är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen och symboliserar den hinduiska världssjälen eller universum. Aum uttalas ofta vid exempelvis meditation

8 TEMPEL Hinduernas ”kyrka” kallas för tempel. Personen som leder bönerna kallas för Brahman. Inuti templet tillbes gudarna och religiösa texter läses av brahmanen.

9 RELIGIÖSA TEXTER Veda-texterna från 1500-talet före vår tideräkning. Rigvedan ingår här och innehåller bland annat melodier och offerformler. Brahmantexterna handlar mycket om offrandets betydelse. Upanishaderna handlar om hur en hindu ska leva för att nå sitt mål; att ingå i nirvana.

10 LIVSREGLER Inte skada något levande väsen Inte ljuga Inte stjäla Inte leva okyskt Vara givmild

11 Tron Dharma är tron på samsara, som bestäms av karman och moksha genom kunskapen att atman är identisk med brahman. Dharma: lagen/religionen Samsara: återfödelsens kretslopp Karma: konsekvenserna av människans handlingar. Moksha:Befrielse från återfödelse Atman:jaget och själen hos människan Brahman: världssjälen

12 Karma & Moksha Karma är en vuxen hindus samlade handlingar under sin livstid. Om man följt reglerna och varit en god människa, hög karma. Moksha är det slutgiltiga målet efter livet. Befrielse: att slippa återfödas.

13 HELIG FLOD Genom Indien rinner Ganges som enligt hinduerna är en helig flod. Enligt tron sägs att Ganges kommer rinnande ur guden Shivas hår. Alla hinduer vill komma till Ganges för att komma i kontakt med det heliga vattnet.

14 KONTAKT MED GUDARNA OCH SIN EGEN KROPP OCH SJÄL. Yoga är olika kroppsliga och andliga övningar för att foga samman den egna själen med gud. Yoga har spridit sig till många andra länder. Även till Sverige. Meditation

15 HELIGT DJUR Hinduerna anser att kon är ett heligt djur. Kon anses helig då den ger liv genom sin mjölk, sitt kött och av gödslet kan man bygga hus. I städerna ses kor ligga på gator och trottoarer. När en ko dör får de kastlösa ta hand om kadavret.

16 LIVET SOM INDIER I Indien föds människor in i en Kast. Människor med makt, bra arbeten och god utbildning hör till de högre kasterna. Man gifter sig inom sin kast och förblir där genom hela livet. Det finns även människor som är kastlösa. Gandhi kämpade mycket för deras rättigheter. Han kallade dem för Guds barn- Harrijans.

17 Känd hinduisk ledare Mahatma Gandhi kämpade för Indiens självständighet. Han använde icke- vålds metoder för att nå sitt mål. Indien ville bli fritt ifrån Storbritannien som tagit Indien till koloni.

18 VAD HÄNDER EFTER DÖDEN? Alla hinduers önskan är att slippa återfödas. Om en hindu ej följt de regler som finns riskerar man att återfödas som ett djur eller en växt. En hindus önskan är att få sin aska utspridd i Ganges med tron om att slippa återfödas.

19 GUDAR SHIVA är guden som framkallar allt som är ont och gott. Han är fruktbarhetens gud. Han är dödens gud.

20 GUDAR PARVATI är kunskapens och vishetens gudinna. Hon förknippas med böcker, konst och stränginstrument. Hon är också renhetens gudinna vilket hennes vita klädsel visar. Parvati är Shivas hustru och avbildas alltid tillsammans med honom.

21 GUDAR VISHNU avbildas alltid med blå kroppsfärg och allt som oftast med fyra armar. Hans hustru är Lakshmi. Han kan uppträda i många olika gestalter t.ex. som: fisk, sköldpadda och vildgalt.

22 GUDAR HANUMAN är apguden och han är en av hinduernas mest populära gudar. Hanuman är son till vinguden. Vid behov av styrka och snabbhet tillbes denne gud.

23 GUDAR BRAHMA är skaparen och herre över alla varelser. Brahma avbildas ofta med fyra ansikten för att symbolisera de fyra väderstrecken. I händer håller han de religiösa Veda- böckerna.

24 GUDAR LAKSHMI kallas ofta för den lyckobringande gudinnan. Hon framställs ofta sittande i en lotusblomma. Lakshmi är Vishnus hustru. Hon dyrkas av alla kvinnor.

25 GUDAR Ganesha är Shivas och Durgas elefanthövdade son. Ganesha är vishetens gud och alla studerandes speciella skyddsgud.


Ladda ner ppt "HINDUISMEN Camilla Sjöstedt, Tingvallaskolan, Säffle –"

Liknande presentationer


Google-annonser