Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det."— Presentationens avskrift:

1

2 Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det inte många som använder sig av språket längre men det är ett antal som förstår språket. Det är till störst del vuxna som talar språket av de som fortfarande använder det.  11 miljoner talade jiddisch 1940, fem år senare (1945) var språket så gott som borta.  Jiddisch började talas för ungefär 1000 år sedan.  Flest jiddisch-talande bor fortfarande i New York.  De jiddisch-talande tog sig från Ryssland till Sverige.  Framtiden ser inte ljus ut för språket jiddisch…

3 Språkets ursprung Språket började talas då judar flydde norrut till platser som idag ligger i Frankrike och Tyskland. Under digerdöden (medeltiden) fick judarna skulden för farsoten och ännu fler fick fly mot platser som polen och Ukraina. Först i slutet av 1700-talet kom det judar till Sverige efter ett beslut av Gustav den tredje. Det fick bara syssla med vissa yrken och bo i fyra städer, vilket var Stockholm, Göteborg, Norrköping och Karlskrona. ( dock så var det som främlingar här i Sverige men det fick bo och verka här.) I slutet av 1800-talet hände det något i som fick antalet judar i Sverige och där med antalet jiddisch-talande att öka markant. Alexander den andre mördades första mars år 1881 och mordet skylldes på judarna.

4 Varför detta språk är ett minoritetsspråk i Sverige  Regeringen har bestämt enligt Europa kommissionen att jiddisch ska vara ett minoritetsspråk, för att kunna föra vidare ett kulturarv.

5 Ett par ord med förklaringar  Hej= Scholem aleischm  Vad heter du= Vi heist ir  God morgon= gut morgn  Tack= A dank  Jag talar jiddisch= ich red jiddisch

6 Folkmusik

7


Ladda ner ppt "Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det."

Liknande presentationer


Google-annonser