Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

19.9.2016Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "19.9.2016Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013."— Presentationens avskrift:

1 Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013

2 Miljöprogram 2013 Miljöprogrammets mål härleds ur miljöpolitiken som är en del av Esbostrategin Programmet grundar sig på identifiering och utvärdering av miljösynpunkter I miljöprogrammet presenteras miljömålen och medlen för att nå dem samt ansvar, tidtabeller och uppföljning Författare/presentation 2

3 Miljöprogram 2013 Miljömålen Att främja miljömedvetenheten 2.Att minska mängden bioavfall 3.Att minska energiförbrukningen 4.Att främja hållbar upphandling Författare/presentation 3

4 Miljöprogram mål och åtgärder Miljömedvetenhet Mål: Antalet anställda som avlagt miljöpasset är sammanlagt 130 och antalet ekostödpersoner är 20 Esbo caterings ekostödutbildning och ekostödmöten Konton i Miljöpass-systemet för varje kök, miljöeftermiddagar Esbo catering deltar i miljökampanjer, bl.a. Energisparveckan, Nylandsdagen/Miljödagen, kampanjerna för Rättvis handel, cykelkampanjen Kilometrikisa Om Esbo caterings miljöarbete informeras i Essi, esbo.fi, kundtidningen och via lokal information Samarbetet fortsätter i arbetsgrupperna för lärande för hållbar utveckling i Esbo Författare/presentation 4

5 Bioavfall Mål: Mängden bioavfall återgår till 2010 års nivå Svinn som uppstår vid produktion och servering följs upp vid serviceställena Mängden bioavfall följs upp via en centraliserad bioavfallsuppföljning Uppföljningssystemet för bioavfall utvecklas Samarbetet för att minska bioavfallet fortsätter med kunderna bl.a. genom Miljödagens lunch och Minska bioavfallet-dagen Författare/presentation 5 Miljöprogram mål och åtgärder

6 Energiförbrukning Mål: Energiförbrukningen effektiveras med 9 % åren 2008–2016 Energieffektivitetsavtalet 2008–2016 (KETS) KETS-arbetsgruppen sammanträder regelbundet och KETS- åtgärder genomförs enligt projektplanen Energiförbrukningsvanorna påverkas genom information, utbildning och praktisk handledning Möjligheterna till bättre energieffektivitet beaktas vid planeringen av centralköket Författare/presentation 6

7 Miljöprogram mål och åtgärder Upphandling Mål: Målen i statsrådets principbeslut om hållbar upphandling i kommunerna Miljösynpunkten beaktas vid upphandlingen och inskrivs i upphandlingsavtalen Användning av ekologiska produkter och rättvisemärkta produkter Deltagande i projektet Hållbar upphandling Deltagande i WWF:s fiskutmaning "Endast hållbart producerad fisk till salu i Finland år 2016" Det erbjuds dagligen ett vegetariskt alternativ i högstadier och gymnasier. En gemensam vegetarisk dag ordnas fyra gånger på fem veckor Författare/presentation 7


Ladda ner ppt "19.9.2016Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013."

Liknande presentationer


Google-annonser