Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kramforsmodellen Hur tar vi emot asylsökande barnfamiljer?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kramforsmodellen Hur tar vi emot asylsökande barnfamiljer?"— Presentationens avskrift:

1 Kramforsmodellen Hur tar vi emot asylsökande barnfamiljer?

2 Barnbackens familjecentral i Kramfors Består av Barnmorskemottagning BVC Öppna förskolan Öppna asylförskolan (3 st.) Föräldra- och barnhälsovårdspsykolog Socionom/familjerådgivare

3 Vad är en öppen asylförskola? Mötesplats med inriktning på asylsökande familjer med barn i åldern 0-6 år Personal som kan stötta och hjälpa till med många olika saker En väg in till det svenska samhället

4 Aviseringar från Migrationsverket Hembesök Hälsa välkommen Bjuder in Information Knyter kontakt

5 Betydelsen av Öppna asylförskolorna Att se till att barn och föräldrar tillsammans slussas in i det svenska samhället

6 Öppna asylförskolan är en väg in till det nya samhället och skapar en viktig struktur – den är förutsägbar. Något som är av särskild betydelse för barn och föräldrar som har upplevt krig, våld och konflikter.

7 Öppna asylförskolan arbetar efter tre viktiga punkter 1.Främja anknytning mellan barn och föräldrar 2.Möjlighet att ge föräldrar stöd i deras föräldraroll 3.Inslussning till det svenska samhället

8 Gruppverksamhet för asylsökande Spädbarns-massagen hjälper barn och föräldrar till en lugn stund. Den viktigaste effekten av spädbarns-massage, är att den bidrar till att fördjupa och utveckla kontakten mellan förälder och barn.

9 Lekens betydelse Alla barn har rätt att leka, men det är inte alla gånger så lätt. Barnen måste få öva ofta och länge på detta. Genom leken lär man sig att ta hänsyn, turtagande, koncentration, fantisera, kommunicera och mycket mer.

10 Sånger, rim och ramsors betydelse Sångstunderna på öppna asylförskolan fyller en mycket viktigt funktion. Här arbetar man mycket konkret med bilder, kroppsspråk och mjukdjur för att konkretisera de svenska orden i sångerna.

11 I väntan på uppehållstillstånd Att lägga fram sitt ärende till Migrationsverket på rätt sätt blir av stor vikt. För den asylsökande är processen fylld av frustration, förvirring och svårigheter med att förstå vad som lagligt krävs för att bevilja uppehållstillstånd. Traumatiska erfarenheter kan vara svåra att berätta om. Då kan det vara skönt att ha någon från öppna asylförskolorna att samtala med.

12 Föräldrars ord kring öppna asylförskolan Det betyder jättemycket för mig. Jag träffar andra vuxna och min dotter får leka. Har jag problem kan jag få hjälp på öppna asylförskolan.

13 Vi är ensamma, men man finner nya vänner från olika länder Det är en chans för oss som inte går på SFI att lära oss svenska.

14 Vi trivs på öppna asylförskolan Att som förälder få träffa andra i samma situation och lära sig lite svenska, genom lekar och sjunga sånger tillsammans. Bra för barnen att lyssna på sagor, leka, måla, baka, dansa och sjunga! Jag får skratta och vara glad en stund.

15 För personalen Kontinuerliga träffar Kollegial handledning Handledning av psykolog

16 Framtidsplaner Kartläggning Utslussning till förskolan/Inskolning ”Va med” 5-års grupp

17 Åsa Jernström Förskollärare Pedagogiskt verksamhetsansvarig Barnbackens familjecentral i Kramfors asa.jernstrom@kramfors.se 0612-80820 Tack för mig! Åsa Jernström Förskollärare Pedagogiskt verksamhetsansvarig Barnbackens familjecentral i Kramfors asa.jernstrom@kramfors.se 0612-80820


Ladda ner ppt "Kramforsmodellen Hur tar vi emot asylsökande barnfamiljer?"

Liknande presentationer


Google-annonser