Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 1."— Presentationens avskrift:

1 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 1

2 2 Presentation Anette Örn Liberg Leg.dietist anette.ornliberg@ltdalarna.se Kicki Kyhle Leg.psykolog/Leg.psykoterapeut doktorand kicki.kyhle@psyk.uu.se 2

3 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 3 Reclaim lagom – mat och ätande i ett helhetsperspektiv 3

4 Kostråd vad är syftet? Förebyggande vs Behandlande Hälsa vs Vikt ”I de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Dessutom finns rekommendationer om hur mycket vi behöver röra på oss för att må bra, och hur mycket energi och näringsämnen vi behöver.” I NNR 2012 är det tydligt att det är helheten i kosten som är viktig. Det går att äta bra på många olika sätt. Genom att äta varierat, inte för mycket, och röra på sig får man en bra balans. Sjukdomsförebyggande metoder: ”Syftet är att förebygga levnadsvanerelaterade sjukdomar som till exempel cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och psykisk ohälsa. Sjukdomsspecifika riktlinjer kring kosten Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 4

5 5 Kostråd Svårigheter Gruppnivå – individuella råd Detaljer – helhet Svart – vitt ”Tyckologi” - vetenskap Fler förslag? 5

6 Di e t enl Wikipedia Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor. ”Många dieter är en del av bantning, medan andra är tänkta att utesluta allergiska reaktioner, vara diabetesvänliga eller kompensera för ett sjukdomstillstånd.” Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 6

7 7. 7 Ett kulturellt budskap Smal = attraktiv = framgångsrik = viktigast av allt! Man kan uppnå idealkroppen genom bantning 7

8 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 8 8 8

9 9

10 Vad händer med folkhälsan om vi struntar i vikten? Sjukvårdens roll? DIETETIK: Kostens betydelse för hälsa och välbefinnande ”En mager och ofullständig kost är alltid farlig vid såväl akuta som kroniska sjukdomar” Hippokrates 460-377 f Kr Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 10

11 11 Men är det inte farligt att väga för mycket? Association of All-Cause Mortality With Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index Categories – A Systemativ Review and Meta-analysis Flegal. KM, Kit. BK, Orpana. H, Graubard. BI (2013) Metaanalys 2.88 miljoner individer och 270000 dödsfall Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 11

12 Nja…… BMIÅlderOdds Ratio (OR) 25-30Alla åldrar0.94 > 650.90 30-Alla åldrar1.18 > 651.03 30-35Alla åldrar0.95 > 650.87 35-Alla åldrar1.29 > 651.20 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 12

13 Metabola riskfaktorer Wildman et.al (2008, N=5440, vuxna över 20 år) undersöker av riskfaktorer relaterat till BMI Indikatorer på fetmarelaterad ohälsa - blodtryck, blodsockernivåer, triglycerider etc. 23,5% av normalviktiga är ”metabolically abnormal” 50% av de med övervikt och 70% av de med fetma ”Fat and fit” att föredra! Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 13

14 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 14

15 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 15 Matheson, King, Everett (2012) Healthy life style habits and mortality in overweight and obese individuals Matheson et al (2012)

16 Rapport EASD, Sthlm, sept 2015 Prof. Hans Ulrich Häring, Tübinge Lanserar begreppet MHO = Metabolically Healthy Obese, där fettet är perifert och inte återfinns visceralt och i levern. MUHO = Metabolically UnHealthy Obese, där fett återfinns visceralt och i levern samt pankreas Studie, försökt ändra levnadsvanor hos 400 personer med prediabetes, 25% med fettlever minskar inte sin fettmängd i levern vid träning= ”training-non-responders”, han har ingen förklaring till detta. Matthias Blüher, Leipzig Studerar fettväv, biopsier. Ur en grupp individer med BMI 35- 40 kunde han hitta en grupp med helt normal insulinkänslighet och normal glukosomsättning och en grupp med nedsatt insulinkänslighet och förhöjt blodglukos. Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Psykologi för dietister HT 2015 16

17 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 17 Fetmabehandling är inte nytt 60-talet: Fetmabehandling är löst! 70-talet: Program utvecklas enligt beteendeterapeutiska tankebanor från 60- talet 80-talet: Vi behöver mäta längre och bättre! 90-talet: Forskningen tar olika vägar. 2010-talet: Vi behöver göra något annat… 17

18 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 18 Resultat 50 år av forskning … 3-5% lyckas på längre sikt (2-5 år) bibehålla en reducerad vikt på mer än 10% (från t.ex 140 till126 kg) …och vi kan inte förutsäga vilka 18

19 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 19 ” ”It is suggested that it is ethically questionable to claim that psychological treatments for obesity ”work” in the absence of data on their longer term effects” (Cooper et al, 2010) 19

20 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 20 Hypertension. 2008; 51: 1426-1434

21 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 Vad beror fetma på? 21

22 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 22 Vad bestämmer vår kroppsvikt? Karaktär/motivation Livsstil/omgivningsfaktorer Gener/biologi 22

23 Scholtz et. al. GBP:s påverkan på hjärnan Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 23

24 Figure 1. Photographs from Borjeson14 that portray the strong intrapair correlation in body mass in monozygotic or identical twins and a much lower intrapair correlation in dizygotic twins. Allyn L. Mark Hypertension. 2008;51:1426-1434 Copyright © American Heart Association, Inc. All rights reserved. Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 24

25 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 25 Heritability estimates Hjärtproblem0.49 Alkoholism0.57 Högt blodtryck0.57 Diabetes typ20.60 Schizofreni0.68 Längd0.90 Fetma 0.8-0.9 (J.Friedman) 25

26 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 26

27 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 27

28 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 Kicki Kyhle, Marcus Lagerström oktober 2011 28 Ur DN i maj 2011 28

29 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 29 Genetik 1 förälder med fetma = 40% risk att få ett barn som utvecklar fetma. 2 föräldrar med fetma = 80% risk att få ett barn som utvecklar fetma. 2 föräldrar som inte har fetma = 7% risk att få ett barn som utvecklar fetma. (Ur Jane Ogden ”Health psychology”, 2012) 29

30 Epigenetik Hur t.ex olika erfarenheter, födoämnen, träning kan påverka om gener stäng av eller sätts på. Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 30

31 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 31 Belöningssystem Flera olika studier tittar på aktivitet i belöningssystemet kopplat till hormon som ghrelin och leptin. Liknande aktivitet i belöningssystemet som hos kokainmissbrukare. Skiljer sig från normalviktiga kontroller. Mat aktiverar belöningssystem kraftfullt hos personer som utvecklar fetma (Scholtz et.al, 2013) 31

32 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 32 Mat och mättnad Normalviktiga personer ”stänger av smaken” (uppnår mättnadseffekter av smak) av god mat snabbare än personer med fetma. Ät samma mellanmål 3 gånger om dagen i 14 dagar. Efter två veckor hade personer med fetma ett ökat intresse för maten jämfört med normalviktiga kontroller som upplevde mellanmålet aversivt. Mat är mer förstärkande för personer med fetma som är beredda till större kostnader när mat är belöningen (Saelens & Epstein 1996) 32

33 Människor som gått ner i vikt Har starkare hungersignaler Svagare mättnadssignaler En energiförbrukning som anpassar sig för svält, går ner i ”sparläge” Processer i hjärnan förändras – minnen av mat upplevs mer positiva, vår uppmärksamhet på mat ökar markant. Vidmakthållande av viktminskning = 300- 400 kcal jämfört med kontrollperson (Rosenbaum, 2008) 33Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015

34 34 Att vara viktreducerad Ett tillstånd den mänskliga organismen uppfattar som svält Det som sker är ett försvar mot svält 34

35 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 35 Det verkar som… Att det inte bara är att sluta äta och röra sig mer… Eftersom kroppen sparkar bakut mot den behandlingen. Personer som utvecklar fetma fungerar annorlunda och förutsättningarna för att ”bara sluta äta” är inte densamma för alla individer. 35

36 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 Varför så svårt? Återkommande svältperioder har i alla tider varit en realitet. De personer som kan hantera dessa är de som överlever Sprider sina gener vidare …med samma egenskaper som hjälper för överlevnad, dessa går vidare i arv. 36

37 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 37 Viktuppgång utan fetma?! Kropp/Skinnarmo – Nordpolen Supersize me! Fängelsestudie - 1968 Varför blir dom smala inte feta? 37

38 Skillnader Precis som att man är olika bra på att sjunga eller tävla i löpning …är vi olika bra på att konservera energi och har olika egenskaper som driver oss att äta. Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 38

39 39Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015

40 Vad händer med folkhälsan om vi är tydliga med att…… DET ÄR INTE DITT FEL!!!!! Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 40

41 Personer med fetma Är mer deprimerade än normalpopulationen (Luppino et al 2012) Är stigmatiserade (Puhl et al 2010) Skäms (Jambekar et al 2003) Har lägre livskvalitet (Fontain et al 1996) 41

42 42

43 43

44 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 44

45 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 45 Amanda 45

46 Vad händer med folkhälsan om vi struntar i vikten? Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 46

47 Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 47 Skönvikt säger… TACK FÖR ATT NI LYSSNADE! 47


Ladda ner ppt "Anette Örn Liberg, Kicki Kyhle Matdagar okt 2015 1."

Liknande presentationer


Google-annonser