Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Whisky från nya världen. TELGE WHISKY SÄLLSKAP CURT HÖGBOM.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Whisky från nya världen. TELGE WHISKY SÄLLSKAP CURT HÖGBOM."— Presentationens avskrift:

1 Whisky från nya världen. TELGE WHISKY SÄLLSKAP CURT HÖGBOM

2 WHISKYNS VAGGA ● Brittiska öarna med Irland som födelseplats och Skottland som uppväxtort. Emigranter tog med sig recept och kokkonst när de segla- de västerut. I den nya världen var det svårt att odla korn, men majs och råg gick bättre. Så föddes bourbon o rye.

3 Whiskyn österut Till Japan kom whiskyn på 1920-talet – lite beroende på vilken historiebeskrivning man ansluter sig till. Japan kopierade den skotska whiskyindustrin och det skotska sättet att tillverka whisky in i minsta buckla på pannorna. Under kolonialtiden spreds whiskytillverkning, eller i varje fall industriell sprittillverkning, vidare över det brittiska samväldet, till Sydafrika Australien, Nya Zeeland Indien med flera länder

4 Stora Whiskyländer I Pakistan, Thailand och Turkiet finns det mycket stora destilleribolag. Whiskyn som produceras i dessa anläggningar sällan eller aldrig har något gemensamt med det vi känner som whisky. Det skotska regelverket skulle i bästa fall klassificera den som sädessprit eller kanske mer troligt, i de flesta fall, som flygbränsle. Vällagrad single malt whisky är något helt annat. Nu skall vi till Thailand och se hur det smakar.

5 THAI MEKHONG WHISKEY Mekhong är Thailands första inhemskt tillverk-ade whiskey. Lanserades 1941 och blev snabbt det populäraste märket i Thailand. Bara namnet inspirerar patriotiska känslor och varumärket Mekhong blev snabbt synonymt med Thailändsk stolthet. Denna Mekong introducerades 1985. Mekong whiskey är gjord av ris och har en lägre alkoholhalt än de flesta whisky från västvärlden.

6 MEKONG WHISKEY Mekong är en 35 procent ris whisky känd i Thailand som dryck valet för de blå kragarna. Trots det har den glädjande nog en mild smak, original smak som går bra med is och kolsyrat vatten.

7 Drink MEKONG

8 Whisky världen över De senaste årtiondet har det i kölvttnet av det växande whiskyintresset startats destillerier i en helt annan typ av länder. I stor utsträckning är dessa små microdestillerier och drivs av glada entusiaster som hellre agerar än frågar om man borde. Hur många av dessa destillerier som långsiktigt har potential att etablera sig i whiskyvärlden är svårt att veta. Det tycks bubbla av destilleriprojekt lite varstans som försvinner lika fort som man hör talas om dem.

9 Whisky världen över Även i Danmark pågår whiskytillverkning på en rad platser. I Schweiz produceras whisky på ett tiotal orter, i Österrike finns en handfull destillerier, liksom i Tyskland. Söker man sig vidare ut i världen hittar man whiskytillverkning på de mest förvånande platser. Vad sägs t. ex. Om Capurro och Rosario i Uruguay, Yuan Shan i Taiwan, eller de spännande whiskyöarna Korsika och Tasmanien. Nu skall vi besöka Manilla på Filipinerna, och få ett smakprov från Destileria Limtuaco.

10 DESTILERIA LIMTUACO & Co Destilleriet Limtuaco startades av en kinesisk invandrare. Han kom från Amoy i Kina. Han hette Lim Tua Co. Kom med ett segelfartyg till Filippinerna 1850. Han var 36 år gammal. Med sig hade han familjens hemliga recept på en undergörande dryck. Inom två år efter ankomsten hade han börjat tillverka denna undergörande dryck. Han startade upp ett destilleri i den kinesiska kvarteren i Binondo och började producera "Vino de Chino". En bittersöt dryck. Den blev känd för att bygga upp samma känsla som dagens "energidryck" upplevs. Drycken blev mycket populär för båda kvinnor och män.

11 White Castle Kalibre 69 Whisky Idag producerar man två olika whisky´s. White Castle Calibre 69, 34,5% Enligt de västliga reglerna ska denna ej få kallas för whisky eftersom alkoholhalten är under 40%. White Castle, 5 år, 40%. Filippinernas mest aktade whisky. Blended och lagrad på ekfat till en perfekt dryck. En garanti - no hangover.

12 White Castle Kalibre 69 Whisky En unik variant av den traditionella vita borgen 5 år gamla Brand. Blandas med importerade malter och essenser, lagras i ekfat för att säkerställa en smidig, tydlig smak och en doft av en verklig fin whisky.

13 ARMORIK SINGLE MALT WHISKY När Frankrike nämns, så är det inte whisky vi tänker på. Frankrike har blivit en av de största marknaderna för whisky. Cognac, armagnac och pastis är inte lika efterfrågade och de har förlorat marknadsandelar i åratal.

14 Armorik Single Malt de Bretagne, 4 år, 40%. Amorik är en whisky som tillverkas av Warenghem Distillery, som ligger strax utanför Brest. De startade 1900 och då med fruktdestillat. Bland annat med Marc som är Frankrikes motsvarighet till italienarnas grappa. 1994 började man att tillverka Whisky och den är precis som de flesta i Skottland, dubbeldestillerad. De har även blended whisky.

15 Armorik Single Malt de Bretagne, 4 år, 40%. Doften hos denna single malt som framställts på traditionellt sätt, präglas främst av honung och stekta äpplen som kompletteras av lätta inslag av trä. Dess arom märks inte lika tydligt i smaken, men i gengäld känner man karamelliserat socker och en lätt touch av apelsin och choklad. Armorik är något oljig och angemänt kryddig, och kryddigheten visar sig också tydligt i den långa eftersmaken.

16 Doft: Ingen, skarp, aceton, apelsin, sprit, frukt, diffus, finkel, svag, tunn, våt hund. Smak: Sprit, svårdefinierad, ganska skarp. svag, stickig, äpple, spritig, ganska anonym, apelsin, oljig, vanilj, söt, torr, lite cognacslik, smaklös, mandel, hembränt. Eftersmak: Bränner, efter vatten obefintlig, kort, inget bestående, ligger kvar ett tag, spritig, stickig, mycket lite nötaktig, torr, finkel.

17 Glädjande nog är Sverige ett av de allra bästa exemplen på nya och lyckade etableringar. Mackmyra är kanske det mest framgångsrika av dessa entusiastprojekt. Inte ens etablerade destillerier torde kunna jämföra sig med den skicklighet som Mackmyra byggt upp sitt företag och sitt varumärke. Mackmyras framgång har lockat fram bortemot ett tiotal andra mer eller mindre långt gångna destilleriprojekt i Sverige, trots att regelverket kring alkoholtillverkning i vårt land torde vara en centralbyråkrats allra våtaste dröm. SVENSK WHISKY

18 HÖGBOMS SINGLE MALT : 02 ● Destilleri: Mackmyra ● Lagrad på Bourbon fat, 30 liter ● Fjäderholmarna ● 51,4 % ● Fatet fylldes 1/8 2003 ● Buteljerad 27/9 2007

19 Inga genvägar till god whisky Det finns ingenting som säger att man inte kan tillverka whisky i nya länder. Det kommer framtiden att visa oss. Ännu har många destillerier lång väg att gå och många kommer att tystna under resan, men för de som klarar det synnerligen svåra ekonomiska vågspelet och för de som överlever myndigheternas tacklingar och förståsigpåarnas kritiska granskningar väntar en riktigt bra dram vid vägens slut.

20


Ladda ner ppt "Whisky från nya världen. TELGE WHISKY SÄLLSKAP CURT HÖGBOM."

Liknande presentationer


Google-annonser