Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FINNS DET EN MENING? Ullakarin Nyberg Konsultsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, Karolinska Institutet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FINNS DET EN MENING? Ullakarin Nyberg Konsultsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, Karolinska Institutet."— Presentationens avskrift:

1 FINNS DET EN MENING? Ullakarin Nyberg Konsultsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, Karolinska Institutet

2 Varför är det svårt att prata om döden? ” Det är två sorger i en. Ingen frågar om min son, ingen nämner hans namn, det är som att han aldrig har funnits.” (förälder som miste en son genom suicid) Vad gör vi när det är svårt att prata? Tystnar Delegerar Medikaliserar Mystifierar Förenklar……..

3 TABUN ”Ni är rädda för mig Rädda för att jag ska explodera Rädda för att jag ska gå sönder som ett glashus vid minsta beröring Blickarna som undviker mig känns som laserstrålar genom mitt hjärta.”

4 Psykofarmaka Sverige totalt. År 1978-2015 Gunnar Bergendahl www.infofarm.se

5 Berättelsen Peter Hoeg: ”Jag berättar en historia, och du lyssnar. Vi möts i berättelsen. Det är berättelsens magi. Och den har sina egna lagar.”

6 MAN FÖDD 1979 ” De är arga på mig för att jag verkar så likgiltig, fast egentligen så är jag så ledsen och arg.” ” Långt inne i mig finns ett barn, en pojke som skriker och gråter. Jag vet det. Han skriker om att det är så kallt och tomt här och gråter för att han inte får komma ut. Han skriker och är förvirrad och ledsen.” ” Jag måste börja prata. Hur det än kommer att låta.”

7 Avskedsbrev “Vissa är inte gjorde för det här livet. Så vackert, så sorgligt, så värdigt och helt. Harmoniskt och stilla. Ni är starka och dugliga och klarar att navigera där ute. Ni ska fortsätta. Fråga inte för mycket, det här var mitt val.”

8 It was on the 14th of January 2008, at around 10am, that Jonny went to Waterloo Bridge in central London feeling distressed and hopeless. He was approached by a stranger who offered to buy him coffee. “He was very calm and said ‘Please don’t do this... you can get better. Let’s have a coffee and we can talk about this,’” says Jonny. “He reminded me of what people do every day so the normality of it was really inviting.”

9 Henry Maudsley: 1835 - 1918 ”Den sorg som inte får sitt uttryck i tårar kommer andra organ att gråta” Idag: Det innebär hälsorisker att inte formulera emotionellt lidande i ord

10 FÖREBILD? Fyrbarnsmamma: Jag svänger snabbt förbi Nathalie Schuterman som är en ny återförsäljare…På vägen till skolan betar jag av de sista mailen…Härliga Waldorfskolan har mobilförbud…slås alltid av harmonin som råder…Vi handlar högrev och annat gott …varvar mellanmål och pyssel…grönsaker från Stockholms Matmarknad…efter middagen gör vi en brasa och äter Järna glass..eftersom jag varken dricker alkohol eller tittar på TV…franska bulldogen Morris…levainbröd, dansk råg och croissanter…smoothie på mango, jordgubbar, blåbär och mynta…världens godaste kanelbullar…kaffe från Kaffeverket…promenad runt sjön och bastar…gläds åt att försäljningen av lite större diamanter har kommit igång…söndag morgon kort löprunda…tidiga söndagmornar mest payback av att inte dricka alkohol…tennis med barnen…fotboll… rida, äta pannkakor, dricka varm choklad…Biff Rydberg…barnen somnat i min famn…planerar arbetsveckan för att ligga steget före. Intervju Svenska Dagbladet april 2016

11 Självmordsguiden.se ”Däremot kan man träna sig och sina tankar så när du genomför akten, verkar inte självmordet så konstigt och främmande för dig och dina tankegångar”.

12 Aeschi-gruppen Uppgiften för behandlaren är att tillsammans med patienten nå en gemensam förståelse av hens suicidalitet. Klinikern ska skapa en terapeutisk relation genom att möta dessa psykiskt plågade patienter på ett icke-värderande och stödjande sätt enligt följande ordning: patientens berättelse först, diagnostik av eventuell psykisk störning sedan. Läkartidningen mars 2016, Jan Beskow, Ullakarin Nyberg

13 En person som överväger suicid 1. Olösliga problem: Jag klarar inte av det! 2. Utmattning: Jag orkar inte längre! 3. Psykisk smärta: Jag står inte ut! 4. Utanförskap: Jag är alldeles ensam.

14 Vad behövs? Bekräftelse, uppmuntran det känns hopplöst hör jag du är ledsen det du berättar låter allvarligt du är modig som berättar Två experter, engagemang, intresse, nyfikenhet vad bra att du berättar för mig många tänker som du berätta gärna mer, det är viktigt att jag förstår

15 Vad behövs? Acceptans I din situation är det vanligt att man tänker på döden som en utväg, hur är det för dig? Så kan man tänka, men man kan också tänka så här…. Det är vanligt att man tänker som du, men de som har gjort ett självmordsförsök och överlevt tänker nästan alltid på ett nytt sätt Hopp och tröst ingen behöver må som du gör, det finns hjälp att få förändring är möjlig livet är värt att leva just nu (just nu är jag ditt skäl att leva)

16 TYDLIGHET Döden är för alltid, du kommer aldrig tillbaka till oss Många människor blir förtvivlade om du tar ditt liv Jag kommer att göra allt som står i min makt för att du ska välja att leva Jag kommer att göra allt som står i min makt för att hjälpa dig och jag tror att jag kan det Du är viktig för mig

17 Balans mellan risk och skydd  Vad har hjälpt dig att leva fram till idag?  Vad tycker du om?  När känner du hopp? När känner du hopplöshet?  Vad tror du händer när du är död?  Kan du trösta dig själv? Kan du trösta någon annan?  Vad är du bra på? Inget samtal kan handla enbart om risker eller problem. Problemlösning – hur kan du tänka istället?

18 MOTKRAFT Vi är utrustade med varandra (Ylva Eggehorn

19 HOPP Kvinna som har gjort sex suicidförsök. ”Rosenröd nuddar morgonsolen hustaken. Himlen lättar och träden återfår sina konturer. Natten är slut. Marorna väntade. Jag undrade om jag någonsin kommer att sova och vad jag kommer att drömma. I mörkret finns gestalterna med sina tysta skrin. En ny dag ger nya möjligheter. Jag städar bort tankarna ur mitt huvud.

20 Avskedsbrev ” Sörj mig inte. Jag lider inte, och det borde inte ni heller göra. När ni tänker på mig, tänk inte på de stunder jag missar. Tänk på de fantastiska stunder vi har spenderat tillsammans – alla mysiga julaftnar och underbara resor.”

21 DE SMÅ OMSORGERNA ”Två poliser tog hand om oss på bästa sätt. De tog hand om disken, vi hade precis ätit..” “Sjuksköterskan hade så snälla ögon, det märktes att hon ville hjälpa oss.” Ett föräldrapar kom in till akuten med sitt döda barn. Efteråt sa de att personalen var fantastisk: “Vi fick inte den vanliga landstingsfilten utan en specialfilt. Den var blå.” LÄRDOM: små omsorger är särskilt betydelsefulla i svåra situationer, det går att hjälpa med små medel.

22 Ögonblicken "Han var socialläkare i Hägersten, jag var asocial. Nervös, nervlugnad, överviktig, onödig, själmördad, sjukskriven. Van vid psykologiskt bemötande, Rorschackplumpar och deltagande hmm från andra sidan receptblocket. Bejerot tog inte fram receptblocket. Sa inte hmm. Verkade inte tycka att jag var ett ynkligt offer som måste bemötas psykologiskt. Frågade mig om det var något jag ville göra. Ville? Jag? Göra? Jag förstod inte frågan. Vad hade "ville" "jag" och "göra" för samband med en som jag? Pinad fick jag till slut ur mig att jag skulle vilja skriva men att.... Bejerot bad om det jag skrivit, sände det till en litteraturkritiker, som sa att man inget kunde säga. Utom att jag var en ung människa som skrev. Punkt. Och punkt för mig som patient, det är det som är miraklet i Hägersten. Att Bejerot trodde mig om att ha en vilja, att dold någonstans i min späcksjäl fanns en vilja som var min. Att Bejerot trodde på den. "

23 Min bok nok.se/bestallningsformular Podcast om suicid: https://aca.st/19129f Ullakarin Nyberg och Fritte Fritzson


Ladda ner ppt "FINNS DET EN MENING? Ullakarin Nyberg Konsultsykiater, suicidforskare Norra Stockholms psykiatri Centrum för PsykiatriForskning, Karolinska Institutet."

Liknande presentationer


Google-annonser