Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär 70 000 samer men alla bor inte i Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär 70 000 samer men alla bor inte i Sverige."— Presentationens avskrift:

1 SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär 70 000 samer men alla bor inte i Sverige.

2 DET SAMISKA URFOLKET Dom första samerna var jägarsamer. Dom fångade fisk, ren och andra djur. Sen kom dom på att det är smartare att tämja renarna. I varje stam fanns det en sam som var en shaman. Man sa att hon eller han kunde se i framtiden vilket väder det skulle bli. Den var också läkaren i stammen och den smarta. Dom bodde med renarna i tältkåtor som man kunde flytta.

3 VEM BLIR SAME? Man kan inte bli same hur som helst. Det måste ha gått i släkten. Om det har gått i släkten har man rättigheter till att bli same.

4 SHAMAN- TRUMMAN Shamantrumman användes till två saker, Den var som ett speciellt instrument till samisk religion som shamanen kunde använda till att komma till trance som kunde föra shamanen till andra världar som till ex. Gudarnas värld. Trumman använder shamanen också till att se in i framtiden för att se till ex. Vad det ska bli för väder. Men dom kristna ville att samerna skulle bli kristna så dom brände upp shamantrummorna och om man använde och gömde undan en trumma kunde det bli dödsstraff så man var tvungen att bli kristen.

5 SAMISK RELIGION I den samiska religionen trodde man på gudar. Man kunde tro på olika gudar Radienahttje, Jubmel, Ibmel och Vearalden Olmmai är några av dom. Mànne var en gud som man dyrkade vid nymåne, då fick man inte göra buller eller oljud. Samerna trodde att man levde vidare så länge som skellettet var kvar så man begravde människorna och lade skelettet som det skulle sitta och så begravde man människan med en björn för dom trodde att gudarna kunde göra så att björnens kött sattes fast på den dödes skelett. Men dom kristna ville att samerna skulle bli kristna så samerna blev tvångsskristna

6 JOJK-samernas folkmusik Samernas traditionella folkmusik kallas för jojk. Jojken har plats i samernas religion. Sångerna handlar oftast om kärlek och om relationer. En jojk kan beskriva vackra snälla flickor och rivaler som man inte tycker om. Jojkarna beskriver oftast känslor och kan också användas i religiöst samanhang. Man säger oftast jag ska jojka en flicka som betyder att man sjunger om en flicka.

7 samiska är ett minoritetsspråk. Det betyder att som i Sverige så är grundspråket svenska. Men en liten del av svenskarna pratar samiska och då blir samiska ett minoritetsspråk men dom i Sverige som pratar svenska pratar ett majoritetsspråk. Några ord i sydsamiskan: hejdå - nåå nåå du - datne dubbelhaka - lijkie-gaejpie Samiska språket är ett minoritets- språk NÅÅ

8 nationell minoritet Samerna är ett minoritetsfolk och det betyder att dom är ett eget folk i Sverige. Dom har en egen kultur och ett eget språk. Den nationella majoritetsfolket är svenskarna. Samerna har också en egen religion, en egen tro.

9 SAPMI Sapmi är där samerna lever, det är ett stort område. Det sträcker sig över Ryssland, Finland, Sverige och Norge.

10 duodji är samisk slöjd och är en viktig del av den samiska kulturen. I den samiska slöjden så tillverkar samerna olika konsthantverk. Det är som en tradition för samerna. Sameslöjd

11 HUR LEVER SAMERNA NU? som same kan man välja om man vill gå i samisk skola eller i en vanlig skola. Vissa samer jobbar med renskötsel och det går oftast genom släkten. Men nuförtiden så kan man jobba på vanliga jobb och med turismen. Men många saker från dom gamla samerna lever kvar än.

12 Tack för att ni kollade och hoppas ni lärde er något!


Ladda ner ppt "SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär 70 000 samer men alla bor inte i Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser