Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Finska och meänkieli ’tornedalsfinska’ har alltid talats i Sverige Birger Winsa, docent i meänkieli Född i Kainulasjärvi, Pajala kommun

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Finska och meänkieli ’tornedalsfinska’ har alltid talats i Sverige Birger Winsa, docent i meänkieli Född i Kainulasjärvi, Pajala kommun"— Presentationens avskrift:

1

2 Finska och meänkieli ’tornedalsfinska’ har alltid talats i Sverige Birger Winsa, docent i meänkieli Född i Kainulasjärvi, Pajala kommun www.meankielenforlaaki.se www.meankielensanakirja.com www.meansuomi.com Vinsa ’skogsbacke’ Vinsa är ett äkta meänkieli ord. Finns inte i finskan. www.meankielenforlaaki.se www.meankielensanakirja.com www.meansuomi.com www.meankielenforlaaki.se www.meankielensanakirja.com www.meansuomi.com

3 Paradisets språk är talspråk. När skriftkulturen skapades kastades vi ut ur paradiset.

4 I Pajala säger man: Meänkieli är hjärtats språk. Svenska är hjärnans språk Låter som en trivial klyscha. Men det finns mer än så. Meänkieli är ett talspråk. Svenska är ett skriftspråk. Bokstaven dödar. Men anden gör levande. Skriver aposteln Paulus. I meänkieli kan bokstaven inte döda. Anden är samma som autopiloten. En dansande själ är dock roligare.

5 Finska

6  Människan var inte självmedveten.  Intuition och snabbt tänkande nästan enda tankeformen.  Kunskapens träd var en liten planta Människan kände det som var Tänkte mindre. Som djuren. I ljudformen fanns innehållet. ”tjö” är samma som ’komma’

7 Djur har inget omedvetet. Det kan inte finnas mycket omedvetet i grottmänniskans liv. De har inte råd med sådan välfärdslyx.

8 . Därför skrev Herakleitos 2500 år sedan att naturen älskar att gömma sig. När grekerna skapade bokstäverna började dessa undantränga hjärtat. Hjärnans röst började dominera. Det omedvetna skapas..

9  Det talade ordet är inte detsamma som det skrivna ordet.  Med skriftspråket skapas ett andra ekosystem i medvetandet som grovt misshandlar talspråket.

10  Bokstäver är inte neutrala. De är bundna till olika kulturer. Även om Pajalabon kan läsa och skriva på svenska så kan han inte göra det på sitt modersmål. Trots att det är samma bokstäver. En sa: Jag kan läsa ganska bra, men förstår inte vad jag läser.  Tal och skrift är två olika sätt att förstå i medvetandet. I samma medvetande förstår man världen olika på svenska och på meänkieli.

11  Man kan inte läsa meänkieli/finska med svenska språkets kultur. Man måste lära sig finskans/meänkielis kultur innan man kan läsa med deras kultur. Även fast de är exakt samma bokstäver.  Kulturen förmedlas spontant i bokstävernas form. Och skapar det omedvetna.

12  Ryska karelare kan stundtals läsa modersmålet karelska – ett finskt-ugriskt språk – med latinska tecken. Nationsspråket ryska – ett indoeuropeiskt språk – läser de med kyrilliska tecken. De kan således läsa och skriva både på minoritetsspråket och på nationsspråket. Men om de får en text på karelska med kyrilliska bokstäver blir de plötsligt analfabeter som inte kan vare sig läsa eller skriva. De kan inte läsa och skriva karelska med kyrilliska bokstäver. Bara med latinska bokstäver. Kulturen finns i bokstävernas form. Så med alla språk över hela världen.

13  Om man inte kan läsa och skriva så har man svårt att förstå samma språk om man hör det i radion. Alla sinnen bör delta i förståelsen.  Därför byter meänkielitalarna språk till svenska när man byter kulturmiljö. Samma Pyssy är ett gevär i Luleå. Kontexten saknas.  Samma med svenska dialekter.  I idrott är det samma sak. En squashspelare som förlorar hörseln tappar även stora delar av sin kompetens. Simultantolkar kräver också så många sinnen som möjligt.

14  Bra översiktlig källa om kulturell evolution  Ardila, A., Paulo H. Bertolucci, P. H., Braga, L. W., Castro-Caldas, A., Judd, T., Kosmidis, M. H., Matute, E., Nitrini, R., Ostrosky-Solis, F., Rosselli, F. (2010). Illiteracy: The Neuropsychology of Cognition Without Reading. I Archives of Clinical Neuropsychology 25:689– 712. FFFfinns på nätet

15 Höger hjärna Skapare Analfabet, efterbliven, idiot Intuition Känslor, musik är känslor Spontant skaparspråk Snabbt tänkande Nuet, nuflödet Det representerade Vidvinkelperspektiv Allt-på-en-gång förståelse Känna igen ansikten, röster, tonfall, ordspråk etc Vänstra hjärnan Förvaltare Intelligent Analytisk Steg för steg Förvaltarspråk Resonera medvetet Tänker sakta 0,2 sek efter nuet Representerar Tunnelseende

16  Vårt hjärta är mer öppet på meänkieli.  Mer slutet på svenska.  Det finns ingen i hela världshistorien som hävdar att det slutna hjärtat är nyskapande.  Barn, analfabeter, bydåren, narren har alltid ett öppet hjärta i all kulturrebellisk konst.  All god konst gestaltar livet som en helhet.

17  Forskaren läser Bibelns bokstav och kan analysera skalet. Men ser inte kärnan. De olärda läser och förstår Bibelns kärna. Men har svårt att läsa skalet.  Bibeln är skriven för dem som inte kan läsa den. Späckad med ordspråk och livsliknelser. De förstår den bäst.  Det olärda synsättet har därför alltid hyllats.

18  GT: Men det som var för världen dåraktigt, det utvalde gud. Det har behagat gud att frälsa världen genom dårskap. Paulus: Den av er som tycker sig vara vis i världslig mening måste först bli en dåre för att bli vis.  Cervantes i Don Quijote: För mycket förnuft kan vara galenskap. Men dåraktigast av allt är att se livet som det är, och inte som det borde vara.  Man skall leva i endräkt säger Paulus ofta.

19  Vad kunskap haft och har för världen, fördold för världen är den. Åt en dåre blir den skänkt. Han får den utan möda. Goethes Mefistofeles i Faust  Stig ständigt ner från klokhetens kala höjder till dumhetens grönskande dalar.  Filosofen Ludwig Wittgenstein  Operan Parsifal ’ren dåre’, som hittat de vises sten. Den heliga graalen ägs av en dåre.  Forrest Gump är en modern version av den goda människan.

20 Livets träd förstår svenska dialekter, men lever ett eländigt liv i skuggan av det mäktiga skriftspråket svenska..

21 Livets träd förstår talspråket meänkieli, men skrumpnar och förtvinar alltmer i den kalla skuggan. Därför kan det inte bära många frukter.

22 Karelskan lever ett eländigt liv i skuggan av den mäktiga ryskan som dessutom bara talar och skriver med kyrilliska bokstäver.

23 Orsaken till att minoritetsspråk dör är att de inte har en offentlighet på språket. Finlandssvenskan har teater, tv, radio, utbildning, universitet, kultur, sång, texter. Ja allt. Därför lever språket

24  Alla språk som inte har en offentlighet kommer att dö ut.  Offentlighet kräver att man kan läsa och skriva. Om man inte kan vill man inte framträda eftersom ett analytiskt språk saknas för abstrakta diskussioner.

25  Svenska är ett förvaltarspråk, som alla skriftspråk.  Meänkieli är ett skaparspråk, som alla talspråk  Steve Jobs sa att han tänkte som meänkielitalarna i Pajala. Och skapade Apple, världens största företag.

26 Flitigt läsande skapar en vanans makt som är svår att bryta. Språket överförs till vänster pannlob och förblir där. Bara själen kan upptäcka och uppvärma det förtvinande, likgiltiga och iskalla medvetandet. Bara passionens makt kan bryta denna vana och språket når tillbaka till känslornas mäktiga rike som innehåller er gigantisk databas av information. Passion är därför grunden för innovation. Forskarna bekräftar denna sanning 3 000 år senare.

27  Himmelriket finns inom oss. Sa Jesus  Vore han datanörd idag skulle han säga:  En gigantisk varm dataserver finns i höger hjärnan och innehåller 100 000 Gb information. Psykologer kallar denna databas för det omedvetna. Ateisten Freud sa att det är ett jättelikt frostigt isberg under vattenytan.

28 Akademikern förlorar livsliknelser och börjar tro på ingenting. Människan tappar nuflödet, samhället förlorar innovativ kraft.  Det heter: Känn dig själv. Man skall således känna sin själ. Inte tänka sig själv. Att känna är att leva. Ju mer vi känner, desto mer ser vi. Förstår mer. Och blir mer skapande. Fruktan fördummar medvetandet och förståndet.

29  Därför säger t ex Einstein och Leonardo da Vinci att konst, vetenskap och religioner är alla delar av samma Livets träd. Lev Livets träd. Strunta i Kunskapens träd.  En vetenskap som inte inkluderar konsten är en torftig, ytlig, endimensionell och andefattig vetenskap.

30  Håll hjärnan kall och hjärtat varmt. En utmärkt regel för alla byråkrater och förvaltare.  Värm med all din kraft den kulturlika hjärnan med det naturlika hjärtat. En superbra regel för alla nyskapande, kreativa, innovatörer och entreprenörer.

31  Passion är den kraft som förändrar världen!

32  Må vi alla bli mer genialiska idioter!


Ladda ner ppt "Finska och meänkieli ’tornedalsfinska’ har alltid talats i Sverige Birger Winsa, docent i meänkieli Född i Kainulasjärvi, Pajala kommun"

Liknande presentationer


Google-annonser