Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både."— Presentationens avskrift:

1 Judendom

2 Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både privat och religiösa sammankomster. I judarnas heliga böcker finns det många böner som idag används av både judar och kristna. Judarna har också många andra Traditionella böner.

3 Bibeln Bibeln består av 66 böcker dessa 66 böcker är uppdelade i två stora delar: Gamla testamentet, som innehåller 27 böcker. Gamla testamentet är både judendomens och kristendomen heliga skrift, den är mest betydelsefull för judar. Judarna kallar den Tanach. Bibeln är även en viktig bok för muslimerna, trots att de anser att den inte är helt korrekt enligt islams lära.

4 Judarnas heliga bok (TANAK) Den judiska bibeln brukar delas i tre delar TORA- i dessa böckerna berättar om judarnas tidiga historia fram till mosetid. PROFETERNA – är böcker som tar upp judarnas senare historia, de handlar om guds budskap till judarna genom profeterna. SKRIFTERNA- innehåller en rad böcker av olika slag, en av dem är Psaltaren, som är en samling religiösa dikter och sånger

5 Helig plats Judarna har särskilda byggnader där de går för att be till sin gud. Dessa byggnader heter SYNAGOGOR. Viktigaste delen i en synagogor är ett slags skåp som kallas ARKEN. Ovanför arken hänger en lampa som alltid lyser för att påminna om att gud alltid är närvarande. I mitten av synagogor finns ett podium som kallas BIMAH. Judarna går till synagogan vid högtider och på SABBATEN vilket är veckans heliga dag. Sabbaten börjar vid skymningen på fredag och försätter under lördagen fram till kvällen. man måste gå till synagogor varje lördag men kvinnor måste inte gå, men män måste gå.

6 MITZVHA En judisk pojke blir vuxen när han fyller tretton år. Då blir han en bar mitzvha vilket betyder budens son. När en judisk flicka blir vuxen så blir hon en bat mitzvha, budens dotter. Men flickorna blir vuxen ett år tidigare än killarna alltså flickorna blir tolv år. Innan ungdomarna har blivit så gammal så får de lära sig guds lagar så att de kan skilja sig mellan rätt eller fel. Så när de blir vuxna så får de själva ta ansvariga för vad de gör. Men man måste inte gör något stort men man brukar ha nån fest då får flickan eller pojken läsa eller sjunga ett avsnitt ur TORA.

7 Religion i samhället Romarna styrde judarnas land på Jesu tid blev allt hårdare mot judarna och behandlade de illa. Många judar flydde från de förlorade landet för att rädda livet, de levde i många olika länder men behandlades ofta illa. 1937-1945 dödades sex miljoner judar av nazisterna som styrde i Tyskland. Många judar lever fortfarande kvar i andra länder

8 ABRAHAM OCH MOSES Judarna betraktar en man som heter Abraham som sin stamfar. För nästan 4000 år sedan lovade gud enligt judarna att Abraham skulle få många ättlingar. Abraham ättlingar blev folket ISREAL, och sen kallades judar. En annan viktig person i den judiska historian är MOSES. Han var en stor ledare som hjälpte judarna att fly från Egypten, där det fanns slavar. Under hans ledning reste de till ett land som hette PALESTINA. Och där kunde de leva frihet och följa guds lagar.

9 JUDISKA NAMN När barn föds inom judendomen så får de två namn ett är en vanligt namn och de andra ett HEBREISKT namn från någon betydelsefull släckning. de vanligaste namnen inom hebreiska är: MOSHE som betyder Moses RIVKA och Rebecka

10 FASTAN Den allvarligaste dagen under det judiska året är försoningsdagen, Jom Kippur. Den infaller tio dagar efter det judiska nyåret, judarna fastar i 25 timmar och tillbringar mycket tid i synagogan. De ber om förlåtelse för saker de gjort fel och ångrar.

11 bilder CC0 Public Domain, GDJ, https://pixabay.com/sv/siluett-svart-religion-etik- moral-1321398/https://pixabay.com/sv/siluett-svart-religion-etik- moral-1321398/ CC0 Public Domain, Peggy_Marco, https://pixabay.com/sv/judendomen-israel- religion-funktion-1015469/https://pixabay.com/sv/judendomen-israel- religion-funktion-1015469/ Av: Helan


Ladda ner ppt "Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både."

Liknande presentationer


Google-annonser