Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det."— Presentationens avskrift:

1 Optik läran om ljusets utbredning och brytning

2 Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det fusion som skapar energin i stearinljuset är det stearinet i glödlampan är det den elektriska strömmen Hur kan vi se föremål? För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus: solen, stearinljus, glödlampa

3 1. Det finns en ljuskälla 2. → ljusstrålar sänds ut i alla riktningar 3. → strålarna träffar föremål 4. → en del av ljuset reflekteras (studsar) 5. → en del av ljuset når våra ögon 6. → det uppstår en bild på näthinnan 7. → bilden bearbetas av hjärnan 8. → vi ser!

4 Ljus förr Ända in på 1500 talet trodde man att ögat sände ut osynliga ”synstrålar” och att det var därför som man såg. Man trodde att ögat fungerade som en ficklampa och det var därför som man inget såg när man blundade.

5 Ljus då och nu Förr använde man sig av brasor, lägereldar, oljelampor, fotogenlampor och gaslyktor… … men idag har vi moderna ljuskällor som lampor, lysrör och lysdioder.

6 När kom det elektriska ljuset ? I slutet av 1800-talet kom det elektriska ljuset, men det dröjde ända till början av 1900-talet innan det blev vanligare i hemmen: Fördelar: effektiva och inte så brandfarliga tända och släcka på ett ögonblick

7 Ämnen som är svåra att se Det finns alltså ämnen som är omöjliga att se t.ex. luft. Anledningen till detta är att luften inte reflekterar något ljus. Vissa andra ämnen, t.ex. vatten och glas, är också svåra att se trots att de faktiskt reflekterar ljus, dessa släpper igenom det mesta av ljuset. Vi säger att de är genomskinliga. När ett fönster börjar bli smutsigt ser vi glaset tydligare, men då är det smutspartiklarna som reflekterar ljuset.

8 Ljusets egenskaper Ljus rör sig rätvinkligt- det färdas rakt fram. Hastighet ca. 300 000 km/s i luft och vakuum. Det tar 8 minuter för solljuset att nå jorden. Från månen tar det 1,3 sekunder innan ljuset når oss. Det tar 4,3 år för ljuset från vår närmsta stjärna (förutom solen) att nå oss. Vi säger att stjärnan befinner sig 4,3 ljusår bort.

9 Skuggor Ljuset går ju rakt fram. Om ljusstrålarna hindras blir det skugga.

10 Olika sätt att mäta ljus: 1. Ljusstyrkan mäts i Candela (cd). Anger hur starkt ljuset är. Candela betyder stearinljus på latin 1 cd är ungefär lika mkt ljus som ett stearinljus sänder ut.

11 2. Belysningsvärde mäts i Lux (lx) Anger hur tätt ljusstrålarna kommer på ett ställe Lux betyder ljus på latin. Om du håller ett papper en meter ifrån ett stearinljus, blir belysningen på pappret 1 lux. Bra arbetsbelysning = 500 lux.

12 Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som helst.

13 Regelbunden reflektion När ljuset träffar en spegel studsar det utifrån spegeln precis lika snett eller rakt som den träffade.

14 Reflektionslagen: Reflektionsvinkeln är alltid lika stor som infallsvinkeln. i r Normalen ritas alltid 90° mot spegeln Spegel

15 Olika typer av speglar 1. Plana speglar I en planspegel blir spegelbilden lika stor som föremålet, men spegelvänd. När du speglar dig i en plan spegel uppfattar du spegelbilden lika långt från spegeln som du själv står från spegeln.

16 Buktiga speglar En konkav spegel buktar inåt och förstorar bilden när föremålet är nära. En konvex spegel buktar utåt och förminskar bilden. Bilden kommer också närmare spegeln än föremålet bild

17 Ljusstålar i en konkav spegel När ett strålknippe träffar en konkav spegel, reflekteras strålarna mot en och samma punkt framför spegeln = brännpunkt/fokus. Konkava speglar samlar alltså ljus!

18 Användningsområde för konkav spegel: En parabolantenn samlar ihop tv- signalerna från en satellit till brännpunkten där mottagaren sitter - mottagaren får en starkare signal. Sminkspeglar I en strålkastare sätts glödlampan i brännpunkten: strålkastaren lyser starkt på ett bestämt område i stället för att sprida ut ljuset över hela rummet.

19 Ljusstrålar i en konvex spegel När ett strålknippe träffar en konvex spegel, reflekteras strålarna mot en och samma punkt bakom spegeln = brännpunkt/fokus. Konvexa speglar sprider alltså ljus!

20 Användningsområde för konvex spegel: I backspeglar eller som trafikspeglar för att kunna se så mycket som möjligt.

21 Ljusets brytning Säkert har du någon gång stått på stranden med vatten till knäna. Kanske har du då lagt märke till att dina ben tycks vara för korta men även att fötterna ser konstiga ut. Orsaken till detta är att ljus ändrar riktning när det passerar vattenytan.

22 Ljus i vatten När en ljusstråle går ifrån luft (300 000 km/s) till vatten (225 000 km/s) ändrar ljustrålen riktning vid vattenytan, samtidigt reflekteras en del av ljuset.

23 Att ljuset bryts på detta sätt beror på att vattnet är mycket tätare än luft och bromsar ljuset. Ljuset bryts mot normalen. i b Tunt medium Tätare medium

24

25 Orsaken till att benen ser korta ut är alltså att ljusstrålar reflekteras i fötterna går ifrån vatten till luft innan de träffar våra ögon. Strålarna bryts från normalen i vattenytan innan de träffar ögonen. Men eftersom ögat tror att ljuset färdas rätlinjigt från fötterna och då ser benen kortare ut än vad de egentligen är.

26 Ljus i glas Glas är ett tätare ämne än både vatten och luft. Ljusets hastighet i glas är därför lägre än i både luft och vatten ca 200 000 km/s.

27 Totalreflexion Inträffar när infallsvinkeln blir tillräckligt stor (större än 49°) och då reflekteras inget ljus tillbaka utan allt ljus reflekteras tillbaka in i glaset.

28 Fiberoptik Totalreflektion används för att skicka ljus genom tunna fibrer av glas eller plast: sända signaler över stora avstånd fotografera detaljer inuti kroppen utan att göra stora kirurgiska ingrepp.

29 Fördelar med fiberoptik: Jämfört med en elektriskledning är dessa: mindre känsliga för störningar tunnare och lättare kan överföra mer information per sekund → färre kablar krävs kan skicka information längre sträckor utan förstärkning omöjliga att avlyssna

30 Linser Linser är buktiga skivor av plast eller glas, när ljuset träffar linsen så bryts det på olika sätt och detta utnyttjas i olika optiska apparater; kameror, kikare och mikroskåp. Linser kan antingen vara konvexa eller konkava. Spridningslins=negativlins Samlingslins = positivlins

31 En konvex lins samlar inkommande ljus Brännvidd fokus Brännvidd En konkav lins sprider ljuset.

32 Färger Den synliga delen av solens spektrum kan delas upp i rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. (ROGGBIV) Det röda ljuset bryts minst och det violetta mest.


Ladda ner ppt "Optik läran om ljusets utbredning och brytning. Ljus är en form av energi. Energi kan aldrig försvinna bara omvandlas till andra former: i solen är det."

Liknande presentationer


Google-annonser