Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dricksvattenutbrott SMOHF …händer alltid i semestertider.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dricksvattenutbrott SMOHF …händer alltid i semestertider."— Presentationens avskrift:

1 Dricksvattenutbrott SMOHF …händer alltid i semestertider

2 Information från VU 26 juli Skärgårdstiftelsens konsult meddelar via mail att de har en person inlagd på sjukhus med cryptosporidium som har bott på Nåttarö camping. Ytterligare 15 personer har insjuknat. Detta står i mail.

3 Slv och smittskydd kontaktas 26 juli Skärgårdstiftelsen uppmanas att ta prover på vattnet, mikro och på crypto Vi inväntar analyssvar med spänning

4 Åtgärder på camping Åtgärder på vattenanläggningen. Skyltar sätts upp vid tappställen om att det kan vara otjänligt och att det inte går att dricka i väntan på analysresultat.

5 Smittskydd sthlm börjar luska i detta… Inga prov visar ännu på att det är cryposporidium. Inga fall på sminet heller. Kvinnan som först blev sjuk är inte ens provtagen. Hon insjuknade natten mot 23/7 och övriga sjuka blev det ca 26/7 Det är bara boende på delen längst ut på säsongscampingen som är sjuka, de har samma service byggnad och därför misstänks det tappstället. Stugbyn, krogen och affären har samma vattentäkt.

6 Mail från provtagningsansvarig på Skärgpårdsstiftelsen runt den 26 Hej Eva! På campingen på Nåttarö har vi fått ett utbrott av Cryptosporidium, ca 15 personer har insjuknat, en kvinna är förd till sjukhus där de kunde konstatera att det var cryptosporidium. Just nu är en budbil med filter för provtagning på väg dit, men vi kan lämna in proverna först på måndag eftersom de ska till England och de jobbar inte på lördagar fick jag veta. Vi kommer ta två prover, ett i kranen vid campingplatsen och sen ett prov ute på nätet (det är Huvudbrunnen som förser hela ön med vatten). Smittan har bara konstaterats vid campingen så teorin just nu är att någon turist antingen haft smittan med sig eller att den bildats i de trädgårdsslangar som camparna dragit kors och tvärs, någon annanstans på ön (som har samma vatten) finns ingen smitta, än så länge. Flera pallar med flaskvatten, handsprit och plasthandskar är på väg ut. Jag håller dig informerad om hur det går. Hälsningar Katarina

7 28 juli Inga prover har blivit tagna än av Skärgårdsstiftelsen, och Smohf vet inte varför. Mailet ang provtagning ligger i Eva Baggströms inbox och hon är och badar (i 2 månader). Kollas kanske inte varje dag av behörig enl rutin. SMOHF trycker på och provtagning görs.

8 Ryktet om Cryptosporidium eller smitta har spridit sig. Vaken läkare i Nynäshamn möter upp personer som haft symptom vid båten som ta dom från Nåttarö. Dessa personer provtas.

9 Provsvar vattenanalys… Hej Eva! Nu har provresultaten kommit,vi har haft lite svårt att tyda dem men enligt Alcontroll så ska vattnet vara tjänligt. Provet märkt campingen är tagit vid den vattenkran där sedan trädgårdsslangen var kopplad på som användes av de insjuknade personerna. Provet märkt Fotbollsplan är taget på ett annat ställe på nätet (allt vatten på Nåttarö kommer ju från en och samma brunn). Det har kommit fram att den kvinna som blev förd till sjukhus inte alls säkert hade smittats av cryptosporidium, inga prover hade tagits på henne så det var bara ett rykte som uppstod. Alla personer som blev sjuka hade tagit vatten ur en trädgårdsslang som de själva monterat på våran vattentäkt utan lov, dessutom hade de alla gått på samma utedass. Vi kommer inte att sätta in några mer åtgärder här, förutom att se till att alla trädgårdsslangar försvinner. Hälsningar Katarina ______________________________________

10 Provsvar från personer med smitta… Norovirus!!

11 ….. Ryktesspridning, kolla upp säkert om prov är taget med behörig instans! Slangar togs bort Skärgårdsstiftelsen har förbättrat sin kommunikation

12 Varför blev campare sjuka? Campingboenden bodde tätt ihop och hade en gemensam toalett (dass?) med lite handsprit som rengöring av händer… Mest troligt person till person-smitta.

13 Valla Klagomål inkommer i maj 14 från boende i hyreshus där en person har varit inlagd på sjukhus för magbesvär, i brevet sägs det att läkaren sagt att ”detta har du fått för att du har druckit dåligt vatten”. Ytterligare en person har varit inlagd på sjukhus i dec 13

14 Analysresultat SMOHF begär in analysresultat Otjänligt i nov 2013 pga högt antal koliforma bakt. Vart är de andra proverna som skulle ha tagits enl provtagningsprogram? De är inte tagna.

15 Inspektion Inspektion med livsmedelsinspektörer och en avloppshandläggare Inget avvikande i vattenanläggningen på plats. Många boenden är utomhus. Nästan alla vi pratar med har ont i magen, eller känner nån i huset med ont i magen. Typ. Provtagning görs av smohf.

16 kokningsrekommendationer..på hyreshus tills analysresultat är färdiga, grundat på att ingen har någon aning om dricksvattenkvaliteten samt sjukdomsfall och att ”alla” är sjuka samt att de senaste provresultaten var otjänliga.

17 Varför ingen reaktion hos Valla? De analyserar enligt fd soc, och vattnet var då med anmärkning i dec. Dålig kunskap och kanske lite snålhet inblandat?

18 Provresultat Provresultat bra! Smi sthlm informerar att det inte var någon dricksvattenburen smitta som orsakat sjukdomsfall Ägare av hyreshus föreläggs att ta prover tätare.

19 Provresultat under sommaren …är utan anmärkning


Ladda ner ppt "Dricksvattenutbrott SMOHF …händer alltid i semestertider."

Liknande presentationer


Google-annonser