Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Thusanang Foto: Agneta Jürisoo ……………………….. Vänkyrka i Zimbabwe.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Thusanang Foto: Agneta Jürisoo ……………………….. Vänkyrka i Zimbabwe."— Presentationens avskrift:

1 Thusanang Foto: Agneta Jürisoo ……………………….. Vänkyrka i Zimbabwe

2 Personalen på Thusanang, mrs Makhurane, Agneta Jürisoo, mr Moyo, miss Ndlovu, mr Nare, mr Dube och mr Muleya.

3 Det är sjukdomen som ska bekämpas – inte människorna som har den.

4 Mr Mahupulo, ordförande i Kafusi kommun talar med två av Thusanangs fältarbetare och mr Myambo, lärare och som inom ramen för sin master degree gör praktik på Thusanang.

5 Samling utanför Thusanang under en kurs för hemsjukvårdare, Home based care.

6 Vashandirikvinnor utanför Bethels kyrka under ett helgmöte dit Thusanang var inbjudna för att tala om hiv/aids, bromsmediciner och att även barn har rätt att bli testade och att få mediciner.

7 Mrs Makhurane på Thusanang – dagen till ära klädd i lila – och nyvigde diakonen Noko.

8 Mtangamchema Home based care team. Temat för dagen är tonårsgraviditeter och illegala emigranters behov av medicinsk vård. Det är ett stort problem för föräldrarna att få sina ungdomar att förstå att de måste återvända hem och få vård om de blir sjuka.

9 Homebasecard kurs i Gungwe där de övar och talar om hur man tar hand om en patient. Rollspel är vanligt som undervisningsmetod.

10 Hembesök av mr Dube hos mr Dube som är lam och behöver hjälp med sjukgymnastik. De anhöriga och volontärer får lära sig för att själva kunna utföra sjukgymnastiken.

11 Kvinnor på månadsmöte med Thusanangs hemsjukvårdare. Ett viktigt arbete är att besöka sjuka i hemmen. Totalt två hundra volontärer möter sammanlagt mellan 800 och 900 patienter, alltifrån nyligen smittade till döende och deras anhöriga.

12 Ett möte med ensamstående kvinnor och en diskussion om torkan. Hur är det möjligt att klara sig när det inte växer något på åkrarna? För många är svaret att de har en släkting i Sydafrika.

13 Hemsjukvårdarna kvitterar ut paket som de delar ut till patienterna. Paketen innehåller hygienartiklar och är skänkta från den lutherska kyrkan i Amerika.

14 Utbildade stödpersoner finns till för dem som lever med hiv och aids. Thusanang hjälper till med stöd och rådgivning.

15 En ungdomskurs i Thusangs lokaler i Manama.

16 Ungdomskurs med uppgift att svara på frågan ”Vem är jag?” Idén är att hitta och förstå sin egen självbild. Frågan är hur du vill att ditt liv ska se ut om tio år. Hur ska du göra för att växa upp, vara frisk och få egna barn – och att undvika hiv och aids.

17 Talent Jamela på kurs i Thusanang som handlar om hiv/aids, hur man skyddar sig och överlever samt hur man kan hjälpa dem som är smittade.

18 Hela kursen utanför Entepe kyrka tillsammans med pastor Moyo och Thusanangs personal.

19 Man har kommit långt när det gäller att prata om hiv och aids, att sjukdomen finns och hur smittan sprids.

20 Trohet i relationerna betonas inte minst som ett skydd mot smitta.

21 Männen har ofta glömts bort i arbetet med hiv och aids och på deras begäran ordnas nu särskilda möten för dem. Mötena leds av Thusanangs manliga fältarbetare.

22 Dendele borrhål restaureras. Männen utförde först sitt arbete och samlades sedan till en lektion om hiv och aids.

23 Byborna kommer tillsammans för att fixa borrhålet. Vatten är ett stort problem då torkan gör att dammar och borrhål är uttorkade.

24 Itumeleng visar upp en ilala-korg, tillverkad av bladen från ilala-palmen. Korgarna görs för att familjen ska få försörjning, skolavgifter och mat.

25 Monica Bebhe med sin brorson. Monica är hiv-positiv och är väldigt öppen med det. Hon hjälper till att undervisa om hiv och aids. När brodern dog fick hon ta hand om hans son.

26 Sitkhogozile Ncube är 16 år är föräldralös och född med hiv. Hon bor med sin bror som har Downs syndrom. Hon får hjälp av Thusanang med sina skolavgifter.

27 Welcome Nglowo, en av de föräldralösa barn som får hjälp av Thusanang.

28 Khotzofalo har sedan födseln klumpfot och deformerade knän. Han har fått en rullstol av Thusanang som även hjälpt honom med skolavgifter och ordnat en toalett till familjen.

29 Det har gått väldigt bra för honom när han fick chansen att gå i skola. Lärarna är väldigt hjälpsamma och positiva, eleverna hjälper till att köra honom i rullstolen och föräldrarna ser till att han kommer till skolan.

30 Hela familjen och Thusanangs medarbetare samlade kring Khotzofalo. Det stöd han har fått har gett honom ett helt nytt liv.

31 En smittad person kan se ut hur som helst – se dig själv i spegeln.


Ladda ner ppt "Thusanang Foto: Agneta Jürisoo ……………………….. Vänkyrka i Zimbabwe."

Liknande presentationer


Google-annonser