Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna."— Presentationens avskrift:

1 Den viktiga måltids- ordningen

2 Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna Med regelbunden måltidsordning menas frukost, lunch och middag som huvudmål samt 1-3 mellanmål.

3 En regelbunden måltids- ordning har en gynnsam effekt på blodfetter, blodsocker, näringsupptag och vikt. Att äta ofta håller blod- sockret på en bra nivå och kroppen hittar en rytm som gör att vi mår bra. Varför äta regelbundet?

4 Goda matvanor – bra för skolarbetet Flera studier visar att barn och ungdomar med oregelbunden måltids- ordning, till exempel de som hoppar över frukosten, har sämre skolprestationer än de som äter frukost dagligen.

5 Att äta regelbundet ökar chansen att få tillräckligt med energi och näring under dagen. Kroppen får lättare att känna hunger och mättnad. Tre större måltider varje dag (frukost, lunch och middag) och 1-3 planerade mellanmål är bäst.

6 Det är inte klockslagen som är viktiga utan regel- bundenheten. Att äta var tredje timme brukar för de flesta innebära att de kan äta 3 mellanmål varje dag. Anpassa tiderna för måltiderna efter hur det passar i ditt liv och hitta en rutin som verkligen fungerar! Kroppen älskar regelbundenhet!

7 Mellanmålet behövs: -om det är långt mellan huvudmåltiderna -om man har svårt att äta nog stora portioner mat och därför behöver dela upp intaget av näring och energi Utgå från huvudmåltiderna och anpassa tiden för mellanmål efter dem. Varför mellanmål?

8 För barn är mellanmålen särskilt viktiga. Barn har mindre magsäcksvolym som begränsar portions- mängden. Det gör att de inte kan ”tanka upp” för längre intervaller så som vuxna kan göra. Barn reagerar på hunger med hela sitt jag, ibland genom att trilskas.

9 Hos vuxna kan bristande koncentration under arbetsdagen bero på för långa intervaller mellan måltiderna. Med bra mellanmål orkar du bättre och kan anpassa måltiderna efter dagens program.

10 Mellanmål – inte småätande … Det är viktigt att inte mellanmålen blir ett ständigt småätande. Det ska vara mellanrum mellan måltiderna.

11 En bra regel: Ät färdigt i lugn takt. Låt sedan munnen och magen vila från allt annat än vatten i ungefär 3 timmar.

12 Det är lika viktigt att mellanmålen håller hög kvalitet som att huvudmålen gör det Utan planering blir det lätt att man väljer onödigt energirika mellanmål. De tas snabbt upp med tillfälligt höga blodsocker- toppar som följd.

13 Praktiska tips Planera dina inköp – De viktigaste besluten fattas i butiken. Köp hem bra livsmedel så de är lättillgängliga och låt de sämre stå kvar i butiken. Använd gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.

14 Skilj på vardagsvanor och sällan- vanor. Om något smakar sött så är det sött även om det heter yoghurt eller müsli – spara det då till speciella tillfällen. Snacks, godis, läsk och andra söta drycker/godsaker är inte bra mellanmål. Se dem hellre som en ”guldkant” som kan ätas mer sällan. Praktiska tips


Ladda ner ppt "Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna."

Liknande presentationer


Google-annonser