Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Moped klass 2.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Moped klass 2."— Presentationens avskrift:

1 Moped klass 2

2 Lektion 1

3 Introduktion Den här kursen är för dig som vill ha förarbevis för
moped klass 2. Det blir mer trafik på våra vägar för varje år, Risken för att råka ut för en trafikolycka ökar eftersom fler människor ska samsas om utrymmet. Den här kursen är till för att du ska få kunskaper om trafiken och mopeden du ska köra. Om du lär dig om trafik, kan du undvika många ”olyckstillbud” och du kommer att bli en ”SMART” mopedist.

4 Introduktion Mopeden är ett trevligt fordon som passar in i
dagens och morgondagens trafiksystem. Fördelarna är många. Den tar liten plats, är bränslesnål och kan användas både i stads- och landsvägstrafik. Eftersom mopeden saknar ett skyddande plåthölje (som en bil), är du som mopedist mer utsatt för skador än bilförare. Du har också ett mindre fordon, vilket innebär att du kanske inte upptäcks så lätt av andra förare.

5 Moped klass 2 En EU-godkänd moped som är konstruerad för att köras i högst 25 km/tim. Motorns effekt får vara högst 1 kilowatt. Ska inte registreras, ej registreringsskylt. Äldre moped som har typintyg utfärdat före den 17 juni 2003, och som är konstruerad att köras i högst 30 km/tim.

6 Moped klass 2 Ålder: För att få köra moped klass II ska du ha fyllt 15 år. Registreringsplikt: Moped klass 2 är inte registreringspliktig. Trafikförsäkringsplikt: Mopeder är trafikförsäkringspliktiga. Försäkringsbevis ska medföras vid färd.

7 Trafikregler: Förare moped klass 2
Du måste ha en godkänd hjälm, E- eller SIS-märkt. Du ska köra på cykelbanan där sådan finns. Om det inte finns cykelbana ska du köra på vägrenen om sådan finns, annars på körbanan.

8 Trafikregler: Förare moped klass 2
Du får köra i körfältet för fordon i linjetrafik (”bussfilen”) om körfältet ligger till höger i färdriktningen. Du får inte köra på motorväg eller motortrafikled. Du får parkera mopeden på samma sätt som cykel (gäller tvåhjulig moped). Du får inte låta mopeden skjuta på något annat fordon (t. ex. en cykel) eller låta mopeden dras av något annat fordon. Du får inte skjutsa fler passagerare än mopeden är byggd för. Men om det finns ekerskydd och lämpliga säten får du skjutsa: a) ett barn under 10 år b) två barn under sex år, om du själv fyllt 18 år

9 Vad är trafik? Trafik har vi hört talas om sedan vi var små. Vi vistas ute i olika trafikmiljöer dagligen så det är ingen nyhet för oss. Oftast tänker vi inte så mycket på trafik eftersom den tillhör vårt vardagsliv. Det är inte många av oss som kan förflytta sig till andra platser utan att först vara i trafik. Bor man i skärgården eller långt inne i fjällvärlden kanske man inte har så mycket trafik omkring sig, men det finns regler här också. När vi ska köra någonstans, kan vi inte flytta oss en meter, utan att vi måste ta hänsyn till någon bestämmelse eller trafikregel. Det finns alltid regler och vi måste känna till dem. Vad kommer du att tänka på när du hör eller ser ordet TRAFIK?

10 Vad är trafik? Skriv upp vilken nytta/nöje du har av mopeden.
För att vi ska kunna umgås på ett bra sätt i trafiken, krävs att vi förstår varandra och kan ta hänsyn till våra fel och brister. Om man ska beskriva ordet trafik, så är samspel den bästa ”översättningen”. Det handlar om att ta sig fram på ett säkert sätt och i samspel med sina medtrafikanter. Du kan också se det som ett trafikspel, där alla spelar i samma lag. Det gäller att hjälpa varandra, för den motståndare vi har heter ”olyckan” och han ska inte vinna – eller hur? Skriv upp vilken nytta/nöje du har av mopeden. Skriv upp vilka problem du ser med trafik/mopeden. Nu kan du fundera på vilka olika typer av trafikanter som finns. Vad förknippar du med ordet trafikmiljö?

11 Känner du dig själv? Detta kallar vi för erfarenhet och förutseende.
Förare samlar hela tiden på sig erfarenhet när de är i trafiken. Vi kan jämföra det med en liknelse, som du själv kanske varit med om. Tänk på en bra film som du har sett. Du har tittat på filmen ett par gånger och du kan tänka dig att se den igen. Vi kan säga att du kan filmen. Du vet precis när allt ”händer” och du vet till och med vad skådespelarna säger. Du kan din film utan och innan. Den är fortfarande intressant och du ser på filmen ibland. På samma sätt är det att bli en bra mopedförare. Det gäller att ”titta på filmen” (trafiken) tillräckligt många gånger, så du lär dig så mycket som möjligt om trafiken. Först då blir du inte överraskad och du kan undvika olyckor. Detta kallar vi för erfarenhet och förutseende.

12 Riskbeteenden Kan du komma på några egna exempel?
Hur är du som förare? Påverkas du lätt av andra, eller är du stark och självständig? Troligtvis är du som de flesta, påverkbar och självständig. Människor är olika och reagerar olika. Ibland kan människor göra saker som inte är övertänkta, som man kan få ångra senare. Kan du själv ge exempel på något som du gjort, som inte var planerat och som blev fel. Det kallas för impulsivitet. Det gäller att tänka efter före. Ex i trafiken: Du svänger i en korsning, utan att se dig för och utan att ge tecken. Du stannar plötsligt och bilen bakom dig kör på dig. Kan du komma på några egna exempel?

13 Grupptryck Frågor att diskutera:
Andra människor kan påverka dig, att göra olika saker. Människan är ett ”flockdjur” som är beroende av andra människor. Vi påverkas medvetet eller omedvetet av varandra. Vi tycker och uppträder som vi förväntas av den grupp vi tillhör. Om vi inte gör så, får vi problem. Grupptryck kan både vara bra och dåligt. Om gruppen tydligt visar att den inte accepterar onyktra förare, visar det på positivt grupptryck. Negativt grupptryck kan leda till att du gör saker som du egentligen inte står för. Risken att påverkas negativt, är större för en person som har dåligt självförtroende. Du kan inte skylla på andra om du gör fel! Ingen ska påverka dig att köra på ett sätt som du egentligen tycker är farligt! Frågor att diskutera: • På vilket sätt kan andra påverka dig att köra farligt? • Varför händer det trafikolyckor? • Vad kan du göra för att undvika trafikolyckor?

14 Mopeden Innan du startar och ger dig ut i trafiken, måste du testa att det inte är något fel på din moped. Ta för vana att alltid göra en koll innan du kör iväg. Det är enkelt att göra, bara du gör det till en vana. En vana som gör att du kan känna dig säkrare bakom styret. Vilka delar på mopeden tycker du är särskilt viktiga att kolla? Fundera en stund!

15 Är din moped säker? Har du varit uppe och flugit i ett flygplan någon gång? Kanske varit på semester vid någon badort? Funderade du på om flygplanet var säkert? Vid sådana tillfällen är det tryggt att känna till det säkerhetsarbete som finns i samband med flygningar. Piloterna och de andra som arbetar med flygplanet, går igenom en checklista med många kontroller före start. Det ingår i arbetet och är en del av förberedelserna. Tycker du det är bra? Eller är det onödigt? Kanske kan man nöja sig med att kolla planet var tionde (10) flygning – och istället bara tanka bränsle och upp igen. Nej, då skulle säkert olyckorna öka, och många skulle inte våga flyga mer. När du ska köra moped, så är det du som är ”piloten”. Det är du som har ansvaret och det är du som ska kolla flygplanet, förlåt - mopeden före start. Det är inte ”bara” du själv som kan bli skadad, om du glömmer att kolla din moped regelbundet. Det är inte bara piloten som råkar illa ut om planet skulle krångla.

16 Säkerhetskontroll Däck: kontrollera mönsterdjup och ev. skador på däcken Rätt lufttryck är viktigt för att däcket ska kunna ta upp stötar från vägen och att mopeden får bra köregenskaper. Mönstret i däcket pressar undan vatten från vägbanan och förbättrar väggreppet (friktionen) Däcken måste vara godkända. Läs i instruktionsboken eller registreringsbeviset. Fälgar: kontrollera att det inte finns sprickor eller andra skador på fälgarna. Om mopeden har ekerhjul, kontrollerar du att alla ekrar är fastskruvade. Du kan känna att de sitter fast med handen. Det finns en speciell nyckel att spänna ekrar med.

17 Säkerhetskontroll Bromsar: kontrollera handbromsen. Dra in greppet och
känn att du bara kan få in det halvvägs in mot gashandtaget. Känn efter att handbromsen är effektiv. Se efter att det inte läcker hydraulolja, samt att bromsslangarna inte är sönder. Bromsskivorna måste vara hela, utan sprickor. Kolla bromsklossarna, så att det finns tillräckligt med bromsbelägg. Känns bromsarna ”svampiga” och fjädrande kan det ha kommit in luft i systemet. Då måste bromssystemet luftas (se instruktionsboken). Är du osäker hur det ska göras, kontakta en verkstad. Kontrollera fotbromsen. Du ska kunna trycka ner bromsreglaget ett par (2-3) cm innan den börjar ansätta bromsen. Därefter ska bromsen låsa hjulet. Kolla att inte bromsen tar för tidigt, då finns risk att du låser hjulet och du kan köra omkull. Om den tar för sent (för stort spel 5-6 cm) får du ingen effektiv broms.

18 Säkerhetskontroll Gör en egen checklista!
Lager: är det glapp i mopedens lager, kan mopeden bli instabil och farlig att köra. De lager som du bör kontrollera är: Styr - Hjul - Svinglager. Även små glapp påverkar köregenskaperna. Du kollar lager genom att sitta framför mopeden, fatta händerna om gaffelbenen och vrida till fullt utslag åt båda hållen. Det ska inte kännas eller höras några ”knäppningar”. Sedan kan du dra gaffelbenen framåt och bakåt. Glapp här ger instabilitet. Bra att veta: När du tvättar din moped, ska du vara försiktig med avfettningsmedel och att spruta med högtryckstvätt på lager. Du pressar då in vatten och smuts in i lagren, som blir utan fett och rostar. Belysning: kontrollera parkeringsljus- halvljus- helljus - skyltbelysning och körriktningsvisare. Om någon lampa är sönder, byt den genast (se instruktionsboken) Parkeringsstöd: kontrollera att p-stödet fungerar. Instruktionsboken: läs den här boken noga. Du får tips om hur din moped fungerar och hur du ska sköta den på rätt sätt. Gör en egen checklista!

19 Trafikregler När du kör din moped, är det viktigt att du känner till de regler som gäller för dig. Du måste kunna reglerna så bra, att du inte behöver fundera på vad du ska göra, utan det ska ske automatiskt. Om du är osäker, kan det lättare bli missuppfattningar mellan olika trafikanter. Det bästa för din säkerhet är att du lär dig trafikreglerna bra, men att du ändå är försiktig och räknar med att andra kan göra fel. Sök ögonkontakt med andra i trafiken, då ser du oftast vad de tänker göra. Varför kan inte alla trafikanter de regler som finns i trafiken? För att svara på den frågan, måste vi ta reda på vilka människor som finns på eller bredvid våra vägar. Alla har olika förutsättningar att vistas i trafik.

20 Hur upplever dessa trafik?
• Karl 7 år som nyss börjat skolan. • Östen 84 år, på väg till mataffären. • Rune 43 år, försäljare, kör mil i arbetet varje år. • Fanny 19 år studerar, lånar bil ibland. • Örjan 27 år studerar, är rullstolsburen. • Rune 51 år, lantbrukare. • Sofia 6 år, hälsar på mormor som bor en bit bort. • Isabella 38 år, bussförare. • Kristoffer 4 år bor i stan. • Therese 29 år, dagisfröken på utflykt med 26st 5 åringar. • Ines 15 år, mopedist. • Gustav 21 år Mc-förare • Tore 15 år Cykel/mopedförare.

21 Vägmärken Vilka former och färger finns på vägmärken?
Det finns flera grupper av vägmärken. Dessa skiljer sig i form och färg för att vi lätt ska uppfatta budskapet de har. När du ser ett vägmärke, måste du snabbt förstå innebörden, så att du hinner förbereda dig i trafiken. Vilka former och färger finns på vägmärken?

22 Vägmärken Varningsmärken:
För att du ska kunna förbereda dig för olika faror finns varningsmärken. De är uppsatta på ett avstånd från ”faran”, så att du får tid på dig att förbereda dig. Färgen är gul botten, röd kant, med svart symbol, för att du ska upptäcka dem lättare. När du kör i mörker, är det bra att färgen är reflekterande. Avståndet till varningsmärken varierar. Tätort ca: m Landsväg ca: m. Utseende: Triangelformad. Med basen ner.

23 Vägmärken Förbudsmärken: Det finns vägmärken som visar vad du inte
får göra. Förbudet börjar som regel där vägmärket finns. Undantag finns med tilläggstavlor. Förbudet gäller som regel till nästa vägkorsning. Undantag: slutmärke/zonmärke. Utseende: Runda, gul, röd med svart symbol. Väjningsplikt: Märket anger att du har väjningsplikt mot fordon på korsande väg eller led. Märket kan vara uppsatt med en tilläggstavla, som ger dig ytterligare information om vad som väntar längre fram. Utseende: Triangelformad. Med basen upp.

24 Vägmärken Påbudsmärken: För att du ska veta vad du måste göra finns påbudsmärken. Trafikanter måste ibland delas upp, till olika delar av vägen, eller till särskilda körbanor (mopedbana/cykelbana/gångbana) och körfält. Om du måste följa en körriktning, visar påbudsmärken detta. Utseende: Runda, blå färg med vita symboler. Upplysningsmärken: För att du ska få viktig information på ett effektivt sätt finns dessa vägmärken. De kan vara av olika form och färg. Blå bottenfärg gäller allmän väg. Vit bottenfärg gäller lokala mål (inom en tätort). Orange bottenfärg gäller för tillfälliga omläggningar som t.ex. vägarbeten. Grön bottenfärg gäller för motorväg/motortrafikled/vägnr, för europaväg. Informationen kan gälla: Hinder, kurvor och andra faror. Upplysningar om vägarbete, trafikomläggning och olycka. Det kan också vara olika upplysningar för ex: övergångsställe, parkeringsplats, mötesplats och tättbebyggt område.

25 Vägmärken Tilläggstavlor: för att du ska veta hur/när ett vägmärke
gäller finns det ibland tilläggstavlor som visar detta för dig. Tilläggstavlan begränsar eller förtydligar det vägmärke som gäller. Det kan gälla tidsgränser, avstånd, vikter, handikapp (syn/hörsel), vägsträckor mm.

26 Regler om hastighet Om vi skulle kunna bygga alla vägar utan korsningar, så skulle vi inte ha många trafikolyckor. Vi skulle å andra sidan ha en förfärligt massa olika vägar. Tänk dig en väg till varje plats? Nej det är omöjligt och skulle inte fungera. Vi får istället fundera på när vägarna byggdes och hur det såg ut då. De flesta vägar som vi har i vårt vägsystem är gamla. Städerna och det gatusystem som finns där, är ofta mer än hundra år, ibland äldre. Gator och vägar byggdes när människorna färdades med hästar och vagnar. Det var naturligt att vägen gick nära bebyggelse, och ibland även igenom gårdar. Anledningen var att man skulle kunna lasta, lossa och transportera effektivt. Detta fungerade bra, eftersom hastigheterna då var helt annorlunda.

27 Regler om hastighet Om du springer riktigt fort, kan du en kort stund komma upp i en för oss hög fart. Efter en liten stund, måste du minska ner farten till gång. Då vet du med vilken hastighet vi människor är anpassade till. När vi nu flyttar oss fram till dagens trafik och våra moderna fordon, inser vi att det vi kallar trafik, har blivit ett problem. Vi har en kombination av ett gammalt och ett nytt vägsystem. Dagens fordon går smidigt och snabbt. Förare gör ibland misstag beroende på de hastigheter som fordonen kan köras i. Den svagaste länken i ”kedjan” Vägen- Fordonet- Föraren”, är som du förstår föraren. Människan är begränsad och hinner inte alltid med. De flesta olyckor som inträffar på våra vägar, kan förklaras med felbeteenden av förare.

28 Regler om hastighet I lagtexten finns ett uttryck om ”tillräckligt låg hastighet” Det betyder att du inte får köra för fort. Du måste alltid kunna stanna din moped i alla situationer. Du behöver inte köra fort för att köra ”för fort”. Om du skulle köra på någon, beror det nästan alltid just på att du inte hinner med och att du blir överraskad. För att undvika olyckor, ska du förbereda dig när du kör. Om du tittar långt fram och vid sidan av vägen, upptäcker du tidigare korsningar, bilar, cyklister, barn och annat som du annars kan bli överraskad av. Minska farten, bromsa, var beredd att stanna! Använd din fantasi. Tänk på vad som kan hända om… Det behöver inte vara du som gör fel. Vi är så många i trafiken. Du kanske ”bara” råkar befinna dig på fel plats vid fel tidpunkt. Därför måste du alltid vara beredd att andra gör fel. Om en bilförare gör ett misstag och kör på dig, så är det alltid du som skadas mest. Det är klen tröst att veta: Det var hans fel, om du får ligga på sjukhus eller något ännu värre.

29 Regler om hastighet Varför ska du hålla tillräckligt låg hastighet här? Inom tättbebyggt område. När sikten är nedsatt. Dåligt väder eller mörker. Där korsande trafik kan förekomma. I skarpa kurvor. Där sikten är skymd. Vid möte på smala vägar. När du närmar dig en järnvägsövergång. När du närmar dig barn, äldre, handikappade. Vid vägarbete. När du närmar dig spårvagn, buss, skolskjuts, som stannar för på- eller avstigning. Förbi olycksplats.


Ladda ner ppt "Moped klass 2."

Liknande presentationer


Google-annonser