Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är."— Presentationens avskrift:

1 Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är trovärdig och går att lita på. Du tar reda på källans egenskaper genom att ställa frågor i stil med:

2 Källkritiska frågor Vem står bakom källan? Är källan äkta? Är källan en förstahandskälla? Vilket budskap har källan? Det är alltså viktigt att komma ihåg att varje källa har en avsändare och ett budskap. Källkritiken kan hjälpa dig att ta reda på vilka de är.

3 Olika typer av källor Skriftlig Muntlig Materiell.
Det är genom olika källor som du får reda på saker. En källa kan vara av olika slag: Skriftlig Muntlig Materiell. De skriftliga och muntliga källorna berättar om en händelse, medan de materiella kan vara ett fysiskt bevis på att en händelse faktiskt ägt rum. Inom källkritiken skiljer man också på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som bevittnar en händelse kan vara exempel på en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen blir då andrahandskälla.
 Det här betyder inte att en förstahandskälla alltid är opartisk eller ger en korrekt bild av verkligheten.

4 Vem står bakom källan? Vem har skrivit texten?
Försök att ta reda på så mycket som möjligt om upphovsman eller utgivare. Om det gäller en text ställ frågor som: Vem har skrivit texten? Vem har publicerat texten? Det är också viktigt att undersöka om källan är äkta, det vill säga att den är det den utger sig för att vara. Om det saknas uppgifter om upphovsman kanske du ska överväga att använda en annan källa istället.
 Exempel: Om det gäller en text tar du reda på vem som har skrivit den och söker uppgifter om skribenten. Skriv in namn eller e-postadress i Google och se vilka träffar du får. Om du vill veta om skribenten har skrivit böcker i ämnet, kan du söka i bibliotekskataloger som till exempel Libris webbsök

5 Vilket budskap har källan?
När du har tagit reda på vem som står bakom källan är nästa steg att ta reda på vilket budskap källan försöker förmedla. Här gäller det att granska själva innehållet för att få veta om det rör sig om fakta, åsikter, reklam eller underhållning. Ställ frågor som: Finns något syfte med publiceringen? Är informationen trovärdig? Stämmer det med vad du redan vet? Hittar du något budskap? Finns dolda budskap? Går fakta att kontrollera? Saknas uppgifter? Jämför gärna med vad andra källor säger i ämnet, men kom ihåg att källor kan vara beroende av varandra. De kan ha hämtat sin information från samma förstahandskälla

6 Hur ser källan ut? Utseendet kan också ha en betydelse, det vill säga hur informationen presenteras. Ibland är det lätt att få en överblick över innehållet, medan andra källor är svårlästa och svårnavigerade. En slarvigt skriven text som är full av fel kan tyda på att avsändaren inte har tagit sig tid att kontrollera vare sig stavning eller att innehållet är korrekt. Kontrollera om det finns källhänvisningar som styrker fakta.

7 Går källan att använda? Det finns egentligen inga oanvändbara källor, utan det är dina egna behov och syften som styr vilka källor som du kan använda. Exempel 1: Många källor har som enda syfte att försöka sälja något. Ibland ser du direkt att det är en kommersiell webbplats, ibland är reklamen mer dold.  Det betyder inte att sådant material måste undvikas, men kom ihåg att främsta syftet är att sälja en produkt Exempel 2: Det är inte heller fel att använda vinklade eller tendensiösa källor, speciellt inte när du vill få en fråga belyst ur flera perspektiv. Du vill kanske ta reda på vad olika politiska partier tycker i en viss fråga och då besöker du deras webbplatser och tar reda på det. Exempel 3: Olika källor har olika målgrupper, allt är inte intressant för alla. Är du tonåring vill du kanske inte läsa en text som riktar sig till en pensionär. Är du patient vill du kanske inte få information som bara kan förstås av läkare. Exempel 4: Om du vill ha senaste nytt inom ett område, till exempel börskurser eller matpriser, vill du inte läsa föråldrad information. Men ska du studera historia kan du ha nytta av både nytt och gammalt material. Ibland är en gammal källa användbar just för att ta reda på hur människor tänkte under den tid då källan kom till.

8 Fakta om informationssökning
Finns det några genvägar till lyckad informationssökning? Det beror på vad du söker, hur du söker och vilka kunskaper du har i det ämne du söker information om. Med internet har vi vant oss vid att snabbt få fram stora mängder av information: allt från fakta om Sveriges historia till recept på svampsoppor eller diskussioner i olika bloggar om FRA-lagen. Det är enkelt att googla ett ord eller ett namn och få upp en lista med tusentals träffar på skärmen. Men det är inte alltid som de bästa webbplatserna kommer överst i träfflistan. Ett företag kan till exempel betala för att hamna högt upp. Eller om du väljer fel sökord kan din sökning misslyckas. Med de här praktiska tipsen vill Kolla källan försöka hjälpa dig att bli ännu bättre på att söka information.

9 Förbered din sökning. Förkunskaper underlättar alltid. Ju mer du vet om ett ämne, desto enklare blir det att hitta information om det. Om du till exempel skall söka information om det parlamentariska systemet i Sverige och tycker att dina kunskaper i ämnet brister, kan det vara bra att börja med att läsa i en uppslagsbok. Uppslagsboken ger en kort sammanfattning och förslag på ytterligare ord att använda i din sökning.

10 Citat och referatteknik.
När du skriver en rapport, uppsats eller annan text ska du alltid referera till dina källor på ett standardiserat sätt. De viktigaste argumenten för det är: Det ska klart framgå vilket underlag du har för dina tolkningar och påståenden. Det ska klart framgå vad som är dina egna slutsatser och tankar, och vad du hämtat från andra. Det ska vara lätt att hitta tillbaka till källan för den som vill läsa mera eller kontrollera dina uppgifter. Om du inte refererar korrekt riskerar du att bli misstänkt för plagiering, det vill säga att du presenterar andras resultat, slutsatser som om de vore dina egna.

11 APA systemet Jönsson 2013 Jönsson, Anders, 2013: ”Lärande bedömning”
I löpande text: (Författare:årtal:sidnummer) (Jönsson:2013:782) Att referera i enlighet med APA-systemet i löpande text innebär att ange författare följt av årtal. Referenser som anges löpande i texten måste återfinnas i referenslistan och referenser i referenslistan måste också återfinnas i den löpande texten. Undantaget är personlig kommunikation som endast anges i löpande texten, samt när det refereras till en webbsida i största allmänhet. Då skrivs webbadressen i den löpaande texten och inte i referenslistan. Mer detaljerad information efterfrågas i referenslistan. Författarens namn, utgivningsår, titel, tryckort och förlag ska framgå tydligt: Jönsson 2013 Jönsson, Anders, 2013: ”Lärande bedömning” Malmö: Gleerups Utbildning AB 2013.

12 Exempel: Harald Gustafsson, doktor och professor i historia vid Lunds universitet söker och finner svar på några av de frågorna i sin bok ”Makt och människor – europeisk statsbildning från medeltiden till franska revolutionen”. Gustafsson menar att den tidigmoderna staten gick från extensiva till intensiva och att de kom att betraktas som suveräna territoriella stater (Gustafsson:2010:12). Centraliseringen av makten var på många håll påtaglig då både makten och dess resurser koncentrerades till ett maktcentrum. Under samma tid gestaltas hur diplomatin utvecklas, då olika stater kom att ha företrädare, ambassadörer, för landets intressen i de olika länderna. Det illustrerar hur statsystemet fungerade internationellt. Staternas suveränitet upprätthölls av de parter som ville och kunde ingå i systemet (Gustafsson:64). Det som också är signifikant för de tidigmoderna staterna är hur konflikter, efter 30 åriga kriget, kom att lösas runt förhandlingsbordet, snarare än på krigsfältet, något som kommit att kallas det Westfaliska systemet (Gustafsson:71).

13 Oxfordsystemet Källhänvisning är en hänvisning till en källa i den löpande texten. I Oxfordsystemet - kallas också (fot-)notsystemet - består källhänvisningen i den löpande texten normalt av en upphöjd siffra efter meningen (kallas not) och en fotnot längst ner på sidan i form av en siffra som följs av förklarande text eller en källhänvisning.  Tre varianter av Oxfordsystemet 1. Om du skriver fullständig bibliografisk information i fotnoten om källan är det ibland inte nödvändigt att skriva en referenslista på slutet. Hör med din lärare vad som gäller för dig! 2. Om källförteckning ska inkluderas samlas alla referenser i alfabetisk ordning i en referenslista längst bak i dokumentet, men före eventuella bilagor. 3. Om du endast skriver ut förkortad bibliografisk information i fotnoten om källan ska normalt sett en källförteckning bifogas. Noter och fotnoter Fotnoten kan innehålla fullständig bibliografisk information eller så kan den innehålla mer kortfattad information (författare, titel och sidnummer eller motsvarande).a Det är inte heller nödvändigt att skriva fullständig bibliografisk information varje gång om texthänvisning sker till samma källa flera gånger i texten. Då räcker det med från andra gången uppge författarens efternamn, titel och sidnummer.

14 Exempel:


Ladda ner ppt "Källkritik Källkritik är en metod som du använder för att granska den information som du får från olika källor, för att ta reda på om informationen är."

Liknande presentationer


Google-annonser