Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda"— Presentationens avskrift:

1 Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda

2 Uppdrag 1 Vi undersökte en tablett och ett glas med vatten.
Tabletten var vit, len, platt, hård och rund. Den luktade ingenting. Vattnet var genomskinligt, blött och rinnigt. Det var luktlöst. När vi la tabletten i vattnet började det bubbla i vattnet. Tabletten löstes upp.

3

4 Uppdrag 2 Vi skulle smälta en isbit på kortast tid. Det tog ungefär 4 minuter . Vi la isbiten under armhålan, vi satt på den och vi la den på elementet.

5 Uppdrag 3 Vatten har tre tillstånd: fast – flytande – gas
Fast: molekylerna vibrerar lite och håller ihop. Flytande : molekylerna rör sig snabbt och hoppar runt. Gas: molekylerna rör sig så snabbt att de hoppar iväg (som när man poppar popcorn i en kastrull utan lock ).

6 Vattnets kretslopp

7 Uppdrag 4 Vi undersökte hur grus ser ut. Vi studerade några gruskorn på ett svart papper och tittade med förstoringsglas. Kornen hade olika färger, var hårda och hade olika former. De var luktfria. Sedan undersökte vi saltkorn på samma sätt. De var fyrkantiga vita och lite genomskinliga. De luktade ingenting. Kornen hade olika storlek.

8 Vi hällde saltet bägaren medgruskorn och rörde om
Vi hällde saltet bägaren medgruskorn och rörde om. Då sjönk saltet ned mot motten. Gruskornen hamnade överst. Går det att separera saltet från gruset igen? Vi satte ett nät över bägaren. När vi höll bägaren upp och ner rann saltkornen ut och gruskornen var kvar i bägaren. Vi har separerat vår blandning!

9 Uppdrag 5 Försvinner något?
Vi undersökte tre fasta ämnen. Grus: Det har olika färg (vitt, orange, grått och brunt). Det är hårt. Några korn är sträva och några är lena. De är i olika storlek. Några är kantiga och några är runda,. Gruset är luktfritt. Papper: Det är gråvitt. Det är mjukt och lite strävt. Alla bitar är platta. Pappret är luktfritt. Salt: Det är vitt. Kornen är hårda och sträva. De är kantiga. Saltet är luktfritt.

10 Grus och vatten Före omöringen Efter omrörningen Gruset är på botten.
Gruset ligger fortfarande på botten och vattenet har blivit smutsigare.

11 Papper och vatten Före omrörning Efter omrörning
Först flöt pappret sedan sjönk det sakta. Det har lagt sig överallt i bägaren. Pappret löste upp sig lite och är överallt i bägaren.

12 Salt och vatten Före omröring Efter omrörning
Saltet lägger sig på botten. Saltet har lösts upp i vattnet.

13

14 Uppdrag 6 Vi tog blandningen från förra uppdraget och hällde dem i ett filter. Vi kunde separera gruset och pappret men inte saltet. Blandning: de ämnen som bladats går att se och de förändras inte. Lösning: ämnen blandas, de enskilda delarna går inte att se och ämnena förändras inte.

15 Uppdrag 7 Vilken sockerform vinner?
Vi studerade strösockret. Det är som små kristaller och de är genomskinliga eller vita. Det luktar ingenting. VI studerade sockerbiten. Den är fyrkantig och vit. Den glänser och är hård. Vi ska blanda sockerbiten och strösockret med vatten. Förutsägelse: vi tror att strösockret löser sig snabbast i vattnet.

16 Sammanfattning: Strösockret löste sig snabbast
Sammanfattning: Strösockret löste sig snabbast. Det beror på ett kristallerna i sockerbiten sitter ihop medan i strösockret är de isär.

17 Uppdrag 8 kromatografi Vi använde en svart och en grön tuschpenna och målade en prick på ett kaffefilter . Sedan droppade vi vatten, en droppe i taget, på pricken. Vattnet drog med sig de olika färgerna utåt och vi fick ett fint mönster.

18 Uppdrag 9 Det bubblar och fräser
VI hade två bägare, en med vatten och en med ättika. Vi hällde bikarbonat (bakpulver) i båda bägarna. I bägaren med ättika blev det en reaktion, det började att bubbla och fräsa. När man bandar vissa ämnen inträffar en kemisk reaktion och det bildas ett nytt ämne, en gas. Gasen ser man som bubblor.

19

20 Vi tog en tom plastpåse och fyllde den med lite vatten
Vi tog en tom plastpåse och fyllde den med lite vatten . När vi stoppade i en brustablett blev det en reaktion och en gas bildades. Vi kunde se gasen genom att påsen utvidgades och blev större.

21 Vad har vi lärt oss? Vi har lärt oss att blanda och att separera.
Det finns olika färger i en svart tuschpenna. Man kan separera ämnen genom silning, filtering och avdunstning. Ämnen som är lösa från början (t.ex. strösocker) löser sig snabbare i vatten än fasta ämnen (t.ex. bitsocker). Blandar man bikarbonat och ättika blir det en reaktion och det bildas en gas.

22 Det roligaste var… Vi tycker att det roligaste var att ha ett glas och ta ett kaffefilter och sen tog vi en tuschpenna och gjorde en prick på kaffefiltret och vi hade en dropp flaska och droppade en prick i taget.


Ladda ner ppt "Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda"

Liknande presentationer


Google-annonser