Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Redovisa! I detta avsnitt kommer du få kunskaper om följande:

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Redovisa! I detta avsnitt kommer du få kunskaper om följande:"— Presentationens avskrift:

1 Redovisa! I detta avsnitt kommer du få kunskaper om följande:
Handlingar som ska finnas med vid del- och slutredovisning Kostnadssammanställning Ansökan om utbetalning Verifikationer och betalningsbevis Del- och slutrapport Checklista Övrigt Avslutande ord

2 Vad ska finnas med? När du del- och slutredovisar ditt leaderprojekt ska följande handlingar bifogas: Ansökan om utbetalning (enligt blankett) Kostnadssammanställning (enligt blankett) Verifikationer för medtagna kostnader samt betalningsbevis inklusive eventuella kopior på tryckmaterial. Giltigt firmateckningsbevis. Projektdagböcker (per person, aktivitet, löneanställd) Ideella resurser samt verifiering av dessa. Offentliga resurser samt verifiering av dessa. Andra handlingar som har villkorats i ditt beslut om stöd inom LEADER. Del- eller Slutrapport

3 Kostnadssammanställning
Till varje redovisning ska en kostnadssammanställning bifogas och även skickas digitalt. Denna ska innehålla de kostnader du söker utbetalning för. Nedan följer lite tips om vad du ska tänka på: Har du delredovisat vid ett tidigare tillfälle är det viktigt att du inte redovisar tidigare kostnader på nytt. Man kan endast få ersättning för respektive kostnad en gång. Har du summerat ihop flera kostnader till en större kostnad är det viktigt att du visar detta tydligt, annars blir det lätt fel när vi granskar. Numrera varje faktura samt dess betalningsbevis, detta underlättar för oss som granskar. När du fyllt i kostnadssammanställningen för du över värdena från respektive kostnadsslag till din ”PROJEKTSTÖD INOM LEADER - Ansökan om utbetalning”. Klicka på ikonen nedanför för att se exempel på en kostnadssammanställning som också visar var de olika kostnadsslagen placeras.

4 Ansökan om utbetalning
För att kunna del- och slutredovisa ditt leaderprojekt ska du fylla i en ”PROJEKTSTÖD INOM LEADER - Ansökan om utbetalning”. Denna blankett är Jordbruksverkets formella blankett och den är mycket viktig eftersom dess instämplingsdatum hos Länsstyrelsen blir ankomstdatum för din redovisning. Klicka på ikonen nedanför för att få upp ett exempel om hur du fyller i blanketten ”PROJEKTSTÖD INOM LEADER - Ansökan om utbetalning”. Denna blankett ska skrivas ut och signeras för att sedan skickas i original till leaderkontoret tillsammans med övriga handlingar.

5 Verifikationer och betalningsbevis
När det uppstår en kostnad i projektet får du en verifikation i form av kvitto/faktura. Varje verifikation måste verifieras med ett betalningsbevis för att bli godkänd. Hur betalningsbevisen ser ut varierar efter betalningsmetod. Nedan följer olika betalningsmetoder samt hur du får ut betalningsbevis för respektive metod. Om verifikationen betalas med kort ska verifikationen + ett kontoutdrag bifogas som visar att pengarna har dragits. Om verifikationen betalats med internetbank ska verifikationen + ett betalningsbevis som visar att betalningen har genomförts bifogas. Det ska framgå vem som har mottagit betalningen (PG/BG-nummer) och vem som har betalat. Bekräftelse på betalning eller kontoutdrag godkännes ej. Detta betalningsbevis kan endast tas ut efter betalningen är genomförd. Om verifikationen betalats kontant ska verifikationen + ett utdrag från huvudbok, om stödmottagaren är en förening, bifogas. Observera att privatpersoner oftast inte för huvudbok.

6 (Swedbank/Sparbank, Nordea, Handelsbanken)
Betalningsbevis Att få fram ”rätt” betalningsbevis kan ibland vara svårt då de sre ut på olika sätt beroende vilken bank som används. Därför har vi tagit fram korrekta betalningsbevis för Swedbank/Sparbanken, Nordea och Handelsbanken, samt manualer till hur man får fram dem för Swedbank och Nordea. Klicka på respektive ikonerna nedan för att få fram betalningsbevis och guider. Guider Nordea Swedbank (Swedbank/Sparbank, Nordea, Handelsbanken)

7 Slutrapport Del- och slutrapport är en mycket viktig del av redovisningen. Med den har du möjlighet att berätta med egna ord hur du tycker det har varit att driva leaderprojektet. Denna skickas både i pappersform och digitalt till ditt leaderkontor. Med denna skickas även en ”GODKÄNNANDE - publicering av personuppgifter”. Klicka på ikonerna nedanför för ett exempel på en ifylld slutrapport och en GODKÄNNANDE - publicering av personuppgifter”. I exemplet har vi antagit att skapandet av dessa bildspel är ett projekt.

8 Checklista Innan du skickar iväg din redovisning rekommenderar vi dig att du går igenom en checklista som tagits fram för att du som projektägare snabbare ska kunna få ut dina beviljade medel. Checklistan är hämtad ur Jordbruksverkets anvisning till blanketten ”PROJEKTSTÖD INOM LEADER – Ansökan om utbetalning”. Klicka på ikonen nedanför för att få upp checklistan. Kom ihåg att handläggning och utbetalning går snabbare om din redovisning är komplett!

9 Övrigt Nedan finner du information som är värdefull för dig som projektägare att veta. Håll koll på datumen! Det är viktigt att hålla koll på vissa datum när det gäller leaderprojekt. 1) Instämplingsdatum - det är utifrån detta datum du få börja räkna kostnader och ideellt tid i projektet. Kontakta ditt leaderkontor utifall du inte vet ditt instämplingsdatum. 2) Förfallodatum – Eftersom leader inte ersätter inkassokrav eller dylikt är det viktigt att du betalar dina fakturor i tid. 3) Beslut - Stäm av ditt beslut med din rekvisition innan du skickar in den. Skicka gärna till leaderkontoret istället för länsstyrelsen. Där får vi möjlighet att förhandsgranska din redovisning och ge dig feedback. Väl inkommen på länsstyrelsen kan saker inte justeras och har det blivit fel kan detta leda till avdrag och sanktioner! NOTERA: Leader har ingen formell granskningsroll, vi gör detta för att hjälpa dig!

10 Avslutande ord Grattis! Du har precis avslutat bildspelet Redovisa i vår serie Ansök-Genomför-Redovisa. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till ditt leaderkontor. Vi finns här för dig! Adress: Leader Gotland Lövsta Romakloster Telefon: E-post: Leader Linné Fabriksgatan 13 Alvesta Telefon: E-post: Leader Skånes Ess Skepparslövsvägen 258 Kristianstad Telefon: E-post: Leader Västra Småland Storgatan 8 Gnosjö Telefon: E-post:


Ladda ner ppt "Redovisa! I detta avsnitt kommer du få kunskaper om följande:"

Liknande presentationer


Google-annonser